2012, het jaar van het minimaliseren

steve jobs minimal

Foto: Diana Walker / uit het boek 'The Bigger Picture'

Aan de vooravond van mijn 7e verhuizing kijk ik om me heen. Wat ik zie voelt als teveel. Niet teveel om te verhuizen maar gewoon teveel als bezit. Behalve 5 gitaren, een bas en 3 versterkers zie ik ook nog een paar computers, laptops en toebehoren, boeken, CD’s, cassettebandjes, videobanden, ordners vol papparassen, en nog veel en veel meer.

Hoeveel heeft een mens nodig? Niet veel zeggen de minimalisten. Zoals wijlen Steve Jobs bijvoorbeeld. Ok, hij hield van Jaguars en Bösendorfer piano’s, maar leefde volgens de spelregels van het minimalisme. Dit kwam goed tot uitdrukking in zijn werk voor Apple. Minimalisme nastreven en oog hebben voor design was zijn grote kracht. En dus vind je op een Apple apparaat met het lettertje i ervoor nooit een knop teveel.

De beroemde foto van Jobs uit 1982 werd gemaakt in zijn toemalige woonkamer. Zelf zei hij er dit over:

This was a very typical time. I was single. All you needed was a cup of tea, a light, and your stereo, you know, and that’s what I had.

Die vogel van Facebook, Zuckerberg, is ook zo. Ik quote uit The New Yorker:

Zuckerberg cites “Minimalism,” “Revolutions,” and “Eliminating Desire” as interests.

Zuckerberg, slippers, witte sokken en een matras in de hoek. Dat idee.

Onze eigen Hermanus Brood verklaarde regelmatig dat ook hij genoeg had aan slechts een matras om te kunnen doen en laten wat ‘ie wilde.

Het lijkt haaks te staan op gezinnen die doodongelukkig worden omdat ze door te weinig geld geen kerstboom of grote vuurwerkpakketten kunnen kopen. Een echte minimalist laat een boom in het bos staan en vermijdt zinloos geknal in het luchtledige.

We zullen massaal moeten gaan minimaliseren want we zitten in een diepe financiële crisis. Minimaliseren “wanneer is genoeg, genoeg?” zal een nieuw studievak op scholen moeten worden, willen we niet straks met miljoenen ontevreden Nederlanders komen te zitten die teveel eisen.

Hecht je niet aan levenloze voorwerpen. Da’s alles wat je weten moet.
Nu ik nog met m’n verhuizing…

, , , ,

8 Responses to 2012, het jaar van het minimaliseren

 1. pieter december 31, 2011 at 1:25 pm #

  Dit is een mooie afsluiting van het jaar Marco en ik ben het er helemaal mee eens.
  Minder is beter of “less is more”.
  Leuke gelegenheidsbanner trouwens.

 2. karin r. december 31, 2011 at 11:43 pm #

  ik zeg: opruimen en weg doen! helemaal voor! nu jij nog! 😉

 3. Sonja Broekhuizen januari 1, 2012 at 9:33 am #

  Succes !
  Ben benieuwd naar jullie huiskamer straks 😉

 4. Willem Hoos januari 2, 2012 at 4:15 pm #

  Hallo Marco,
  een van je beste bijdragen van de afgelopen weken.
  sterkte met de verhuizing.
  beste wensen voor jou en de andere Hofstijlers.
  groeten,
  Willem Hoos

  • Raaphorst januari 2, 2012 at 10:09 pm #

   Merci! De beste wensen!

 5. Patty Golsteijn januari 4, 2012 at 10:46 pm #

  Ik zei het al over 2011 (http://minimalswitch.nl/2010/12/31/2011-wordt-het-jaar-van-het-minimaliseren/), maar ik geloof ook dat dit in 2012 nog groter gaat worden. Op naar minder! 🙂

 6. coen januari 15, 2012 at 9:20 pm #

  Ten aanzien van Jobs: hij was zo’n perfectionist en daardoor besluiteloos over wat hij mooi vond qua meubilair. Hij discussieerde twee weken met Laurene over welke wasmachine ze zouden aanschaffen (werd Miele).
  Heb zijn biografie gelezen en die is echt de moeite waard en leerzaam m.b.t. visies t.a.v. het doen van business / een top-product in de markt zetten en het geloof daarin. Steve Jobs:een visionair en een man gespeend van elke vorm van empathie (een autist?!).
  Inmiddels staat ons huis ook weer vol met……………….. en komt er binnenkort nog een ladinkje bij uit Portugal………………… Allemaal bagage. Hoe meer “spullen”, hoe meer zorgen!
  Een nieuw vak op scholen zou moeten worden: “GELD: wat is het, hoe verdien ik het, wat is de waarde ervan en hoe ga ik er goed mee om, en hoe houd ik wat over om te sparen!”

  • Raaphorst januari 15, 2012 at 9:51 pm #

   Ga het boek misschien eens lezen.

   En geld, dat is een geloof. Als we massaal dat geloof opzeggen is geld niets meer.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag