Gelukkig, 2 januari

Nagekomen bericht:

Ik heb de jaarwisseling veilig doorstaan, en zelfs 1 januari weten te trotseren. Wat een on-dag is dat toch ieder jaar.

Het viel me de afgelopen week op dat de protesten tegen het vrij mogen afsteken van vuurwerk ieder jaar luider worden, en niet ten onrechte…

Burgermeester Aboutaleb van Rotterdam wil een verbod op veel te zware maar legale knallers. Ik heb wat kanonslagen om me heen gehoord die zeker gehoorbeschadigend waren. Ik zag jongens er serieus voorbijgangers mee bestoken.
Het aantal slachtoffers met oogletsel doet werkelijk aan oorlog denken…

Zoals ik ieder jaar weer zeg: de situatie in Nederland is zo absurd dat het aantal oogletsels door vuurwerk tijdens twee jaarwisselingen gelijk staat aan het totale aantal beschadigde ogen bij alle soldaten uit de Verenigde Staten die in Irak hebben gevochten. (…) Waarom is het in Nederland nog steeds geoorloofd om zelf vuurwerk af te steken?

aldus oogarts Tjeerd de Faber van Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Voortaan dus allemaal een vuurwerkbrilletje op als je je naar buiten begeeft in de nieuwjaarsnacht.

Ik koop ieder jaar alleen wat bloemen, tolletjes en bijen en een paar Romeinse kaarsen voor de kinderen maar geef verder niets aan vuurwerk uit. Toch zou ik het siervuurwerk dat de rest van de buurt afsteekt niet graag willen missen.

, , , , ,

8 Responses to Gelukkig, 2 januari

 1. karin r. januari 2, 2012 at 2:50 pm #

  vind het belachelijk dat het is toegestaan al overdag met idiote rotjes en dergelijke over straat te gaan. kan dat niet beperkt worden tot een uur voor twaalven?

 2. karin r. januari 2, 2012 at 2:51 pm #

  p.s siervuurwerk is wel prachtig!

 3. raasveldt januari 2, 2012 at 8:05 pm #

  In tegenstelling tot vorige jaren vond ik het nu na 1 uur ’s nachts opvallend rustig. Dat zal zeker komen doordat men ’s ochtends al begonnen is met afsteken.
  Vroegâh haalde ik altijd zo’n Chinese rol (renteng) uit België. Als je die hoog in een lantaarnpaal hing gaf dat een prachtgeluid! De laatste 10 jaar heb ik echter, mede door de strenge contrôles, geen cent meer aan vuurwerk uitgegeven. Ik kijk liever vanaf de bovenste verdieping naar de pijlen die anderen afschieten.

 4. Roel Wijnants januari 2, 2012 at 11:31 pm #

  Een van m’n kleinzoons kreeg een stuk vuurwerk toegegooid jas verbrand vingers verbrand
  haar verbrand wenkbrauw deels verbrand , verder gelukkig niets maar het had erger kunnen aflopen. oogschade of zo. en de dader op het kerkhof natuurlijk zo flink zijn ze wel .

 5. coen januari 3, 2012 at 11:46 am #

  Ruim 66 miljoen euro vuurwerk weggeknald en ruim 10 miljoen schade en dat wordt geaccepteerd?!?! Zolang we ons dat nog kunnen permitteren, gaat het nog steeds te goed met dit land.

 6. pieter januari 3, 2012 at 11:55 am #

  Feesten en Oorlogen beginnen hier steeds meer op elkaar te lijken (jaarwisseling, voetbalwedstrijden), maar gelukkig hebben we nu de caviapolitie, dat voorkomt een hoop criminaliteit.

 7. coen januari 3, 2012 at 5:10 pm #

  Het afgelopen jaar is er om uiteenlopende redenen commentaar geleverd op het functioneren van de politie. Veelal betrof het de leidinggevende als zijnde verantwoordelijk voor de mannen en vrouwen op de “werkvloer” oftewel de straat.
  Bij deze wil ik al die politiemannen en vrouwen die afgelopen jaarwisseling zich voor hun werk de straat op waagde met het risico te worden bestookt met vuurwerk en andere projectielen door dronken en gedrogeerde “beesten”; die politiemensen wil ik graag bedanken voor hun moed en inzet. Het mag wel eesn een keer gezegd worden! En ik hoop dat ik namens meerderen deze dank uitspreek.

 8. Maup januari 3, 2012 at 8:08 pm #

  Resumerend:

  Vuurwerk mag nu van 10 uur ’s oudejaarsochtends tot 2 uur in de nieuwjaarsnacht worden afgestoken. Dat zou van 10 ’s avonds tot 2 moeten zijn.
  Knalwerk dient geluidsagressief teruggebracht te worden tot het niveau van de Astronaut anno 1975.
  En staken de Libiërs siervuurwerk af, en droegen ze een brilletje?

  Ik denk dat het anders kan.

  Helemaal eens ook met Coen.
  Die dienders zijn koen.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag