Nieuw rijbewijs voor heel Europa

“Uw Spaanse rijbewijs houden wij in. Dat gaat naar de RDW. U krijgt van ons een kopietje! Over drie tot vier weken ontvangt u bericht dat u uw Nederlandse rijbewijs hier kunt ophalen” ….”Jaaahhh?…. en al die tijd heb ik geen officieel rijbewijs! Mag ik dan wel rijden?”, vraag ik verbaasd.

Zo meldde Coen onlangs nog. En opnieuw bleek er naar ons geluisterd te worden. Voilà:

Er komen nieuwe regels voor het rijbewijs als gevolg van de Derde Europese Rijbewijsrichtlijn. Met deze richtlijn worden de regels rondom rijbewijzen in Europa geharmoniseerd en krijgt de hele Europese Unie één rijbewijs op creditcardformaat.

Zie: ‘Tweede Kamer stemt in met implementatie Derde Rijbewijsrichtlijn’ →

(thumbnailfoto: mystic mabel / creative commons BY-SA)

, ,

One Response to Nieuw rijbewijs voor heel Europa

 1. coen januari 3, 2012 at 8:52 pm #

  Het wachten is nu op een Europese kentekenplaat. Met alleen op de hoek nog de land-aanduiding. Loopt waarschijnlijk op niets uit vanwege een hoop gesteggel over kleur en lettertype. Waarom niet – net zoals de Belgen – een kenteken toekennen voor het leven. Koop je een nieuwe auto, dan gaan de oude platen daar weer op!
  Terugkomend op het Europees rijbewijs: werd tijd met dat één Europa. Ik heb inmiddels mijn Nederlandse creditcard-rijbewijs na inruilen van mijn Spaanse. Dat Spaanse was een puntenrijbewijs, gelukkig nog met alle punten compleet. En wat schetst mijn verbazing: sinds juni 2011 hebben we in Nederland ook een puntenrijbewijs…! Opletten geblazen dus. Voor dat je het weet zit je na een paar forse overtredingen weer naast zo’n CBR chagrijn in een les-auto. “Handen op tien voor twee (of tien over tien…), niet overpakken dat stuur…, in z’n vrij voor het stoplicht…”, etc.
  In Spanje hebben ze al een aantal jaren geleden dat punten rijbewijs ingevoerd. Niet geheel voor niets, want het aantal verkeersdoden in een lang feestweekend overtreft het totaal aantal verkeersdoden in Nederland in één jaar! Ze rijden óf als Fernando Alonso óf als José op een tractor. Ik heb heel wat “narrow-escapes” meegemaakt en mijn sportieve rijstijl achter me gelaten.
  En pragmatisch als de Spanjaarden zijn; wanneer het aantal punten op je rijbewijs drastisch begint te slinken door de vele overtredingen, kan je ze bijkopen via internet. Brave weggebruikers bieden een deel van hun punten te koop aan aan de hoogste bieder. Vraag me niet hoe het werkt… en zeker is dat het werkt!
  Ben benieuwd of er een paar slimme hackers / internet-nerds zijn die zo’n systeem voor Nederland op internet kunnen uitrollen? Ik doe maar een suggestie voor wat big business kan worden! Succes.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag