DE BALANS; geluk is de verstandskies van een mammoet

De balans is een column waarin Harry Zevenbergen iedere week gebeurtenissen uit de Haagse actualiteit belicht. De column is iedere woensdag om 10.40 uur te beluisteren bij Studio Haagse Bluf (www.denhaagfm.com).

Het is de tijd van de vakantiebeurzen. Mensen willen ondanks de slechte economische vooruitzichten gewoon op vakantie. Dichterbij, iets minder lang maar vreemd genoeg neemt de vraag naar vakanties in eigen land nauwelijks toe. Met mijn ouders ging ik op vakantie naar Drenthe, op fietsvakantie met de tenten achterop, Zeeland of kamperen in de Betuwe achter een boerderij. Ik heb geweldige herinneringen aan die vakanties. Er is in Nederland zoveel moois te zien en te beleven. Oude steden, natuur, fundamentalistische christenen. We hebben het allemaal.

Op één van die vakanties bracht ik ook mijn eerste bezoek aan Den Haag. Het was een fietsvakantie en we sloegen onze tenten op bij Camping Duinhorst op de Buurtweg. Hoeveel mensen uit Den Haag zijn wel eens op de Buurtweg geweest of hebben gekampeerd op Duinhorst vanwaar je even snel in het centrum van Den Haag bent, als aan het strand of in het natuurgebied Meijendel. Een vakantie om de hoek kan net zo exotisch zijn als een verblijf in Thailand. Hoeveel Vogelwijkers zijn wel eens een dagje in Schilderswijk geweest, hoeveel Schilderswijkers hebben wel eens gepicknickt op Clingendael.

Op zaterdag 11 februari organiseer ik in Buurthuis de Mussen de eerste Vakantiethuisbeurs. Met een huizenruilpunt, waar mensen met gesloten beurs van huis kunnen ruilen voor een aantal weken. Voor Vogelwijkers de kans om op overlevingstocht te gaan in Laakkkwartier, voor gezinnen uit Transvaal de kans om zich in de luxe te wentelen van een villa in Vroondaal. Natuurlijk zal er ook een stand zijn waar je een plekje kan boeken op camping Duinhorst. Naast de liefhebbers van langere vakanties zijn er in Den Haag ook volop mogelijkheden voor de dagjesmensen. Zo kan ik iedereen een archeologische excursie naar de Zandmotor bij Kijkduin aanraden, deze week nog vond een bekende Haagse blogger daar de kies van een mammoet. Deze zat in het zand dat van de zeebodem voor de kust op dit kunstmatige schiereiland is gespoten.

kies-mammoet

foto: Gera Nieland (klik voor vergroting)

Denk nu niet dat Mammoeten groot uitgevallen zeepaardjes waren. 30000 jaar geleden lag de kustlijn namelijk kilometers verder richting Engeland. Of maak eens een wandeling van de Romeinse Mijlpaal in Wateringse veld naar Voorburg waarbij je met behulp van kaarten uit de Romeinse tijd de weg langs het kanaal van Corbulo naar Voorburg zoekt, de toenmalige marktplaats Forum Hadriani. Vindt een vakantieliefde waar je langer van kan genieten dan een paar weken. Zo kan ik nog uren doorgaan. Dat doe ik niet. Ik nodig wel iedereen uit die dit jaar echt op vakantie wil, zonder ver weg te gaan. Mensen die niet zo veel te besteden hebben door de crisis en mensen die het avontuur eens wat dichter bij huis willen zoeken. Kom op 11 februari naar de Vakantiethuisbeurs. Kijk voor meer op informatie op de website: www.vakantiethuisbeurs.nl

, , , ,

7 Responses to DE BALANS; geluk is de verstandskies van een mammoet

 1. karin r. januari 11, 2012 at 10:14 pm #

  en hoe lang was daar naar gezocht?

 2. Sander Ritman januari 11, 2012 at 10:25 pm #

  Hey Harry, dat zijn nog eens mooie dromen. Ik zie dat ik de vakantiethuisbeurs heb gemist. Anders was ik er zeker bij geweest. Ik zou weleens een paar weekjes willen ruilen. Al was het alleen maar voor m’n nachtrust. Of ruilen de buren ook mee?

 3. Harry januari 11, 2012 at 10:32 pm #

  11 februari dat moet je nog kunnen halen Sander en ik ruil dan wel met je buren.

  • Sander Ritman januari 12, 2012 at 9:14 pm #

   O ja, februari. Nou dan ben ik er zeker bij 😉 Dan moet ik zeker met jouw onderburen ruilen. Leuke column Harry! Dat bedoel ik niet cynisch. Met plezier gelezen.

 4. Professor Uil januari 13, 2012 at 8:09 pm #

  Laker ruilt met Vogelbuurter.
  Met gesloten beurzen?
  En wat als de Laker lekker in de Vogelwijk blijft zitten…

 5. Harry januari 13, 2012 at 8:44 pm #

  Dat zou een prachtig resultaat zijn!

 6. Professor Uil januari 13, 2012 at 8:50 pm #

  De Laakvogel is gevlogen.
  Het was een lokvogel!

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag