Wie bepaalt de tijd?

zebraklokAls je op play drukt en je luistert naar een stuk audio, bijvoorbeeld een podcast, dan loopt dat exact op tijd. Mensen die slecht luisteren of traag van begrip zijn hebben pech want de audio raast precies op tijd aan hun voorbij. Tenzij ze op de pauze-knop drukken.

Met video is het ook zo. De lengte van audio, het geluid dus, is bepalend voor de tijdsduur van de video. Dus niet de video bepaalt het (de beelden), maar de audio. Audio is leading zeggen we in filmland.

Een boek lezen daarentegen is een uitermate relatieve ervaring. De lezer bepaalt de snelheid van het lezen. En met het kijken naar foto’s is het precies zo. De een kijkt vluchtig, de ander kijkt aandachtig en let op allerlei details.

Soms wordt de tijd bepaald door de makers (audio, video) en soms door de consument (lezen) zelf.

, , , ,

One Response to Wie bepaalt de tijd?

  1. Hitoshi Nakayama januari 12, 2012 at 7:55 am #

    Morgen M, dit is myn onbijt news, thnx.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag