Terug naar de VOC-mentaliteit!

De overheid bedoelt daarmee dat wij – burgers –  met z’n allen moeten gaan ondernemen. Zelfstandig ondernemen. Risico nemen en dat accepteren. Een business opbouwen en onze eigen broek moeten ophouden en het liefst nog een paar andere broekjes (werknemers met een gebrek aan VOC-mentaliteit bij jou in dienst). Dat zelfstandig ondernemen wordt enorm gepromoot en gestimuleerd. In woorden. Want subsidies om je “op weg te helpen” zijn er niet meer.  Wel leningen. Tegen bankrente van “9 plus %”. En OK, daar valt ook nog mee te leven.

Maar de reden om zelfstandig ondernemerschap te stimuleren is, zoals het er nu uitziet, een drogreden.

Werknemers in loondienst ontvangen na ontslag een WW-uitkering, die over kan gaan in een bijstandsuitkering (afhankelijk van de persoonlijke situatie).

Zelfstandig ondernemers / ZZP’ers  kunnen bij voorbaat nooit aanspraak maken op WW. Ook niet wanneer zij voordien een loondienst arbeidsverleden hebben van bijv. 20 of 30 jaar. Eenmaal zelfstandig ondernemer zijn ze “uitkering-vogelvrij”!

M.a.w. een toename van het aantal zelfstandig ondernemers is op termijn een flinke bezuinigingspost op de WW-uitkering. Niet voor niets dat de werkelozen en ZZP’ers van nu naarstig op zoek zijn naar een “vaste” job….

 

In mijn optiek stimuleer je zelfstandig ondernemerschap wanneer je als overheid ook daadwerkelijk een stimulans creëert. Financieel wel te verstaan.

 • Inschrijving Kamer van Koophandel:  gratis (waarvoor € 50 aftikken elk jaar?). Betaal wel wanneer ik gebruik maak van hun diensten. Is het geen totaal overbodige, veel te dure organisatie; waste of money (management en personeel, dure kantoren op A-lokaties etc.)? Kan m’n bedrijf toch inschrijven bij de belastingdienst?
 • De eerste drie jaar “tax-holiday”. Geen inkomsten-belasting en geen omzetbelasting af dragen. Op die manier kan de ondernemer een ondernemers / investerings kapitaal opbouwen. Uiteraard wel aangifte doen bij de belastingdienst. Starters / zelfstandigen-aftrek kan hiermee vervallen (scheelt veel werk voor de Belastingdienst….en de boekhouder….).
 • Na derde jaar valt  ondernemer in een fiscaal regime. Belastingafdracht (aangepast schijventarief= lager dan bij werknemers) afhankelijk van inkomsten.
 • Bij falen van onderneming: geen aanspraak op WW. Bijstand volgens de huidig geldende regels.

Hoe denkt de overheid dat de VOC werkte….? Die is niet voor niets schathemelrijk geworden!

Coen Verharen.

© Illustratie: Hollandsche Schepen in de Sont Cornelis Vroom (1614), Staatliche Museen Berlin.  

, , , , , , ,

4 Responses to Terug naar de VOC-mentaliteit!

 1. Roel Wijnants januari 20, 2012 at 3:22 pm #

  Wie niet steelt of erft
  moet werken tot hij sterft.

  die kant gaan we weer op .

 2. Maup januari 20, 2012 at 8:55 pm #

  Ik vind het best een goede zet van van dit weinig gewaardeerde kabinet.
  Dat rijmt waar het niet lijmt.
  Neem mij bijvoorbeeld, onbevooroordeeld
  Ik heb iets dat de ambtenaren een traject noemen, en zal binnen(een jaar)-kort zelfvoorzienend zijn. Zoemen.

  Maar eerst breekt het CDA. Doodgewaand maar oh la la.
  Ik voorspel verkiezingen weldra.

 3. Raaphorst januari 21, 2012 at 12:22 pm #

  alleen het laatste put begrijp ik niet goed. “Bij falen van onderneming: geen aanspraak op WW”. Geen? Het is volgens mij aangetoond dat zeker bij een crisis een ZZP-er als eerste uitgaat. Zij nemen een risico en mogen daar best wat vruchten van plukken ook al slagen zij daarin niet altijd, of voor een beperkt aantal jaren.

  15 april dit jaar ben ik 9 jaar ondernemer. En dat voelt nog steeds lekkah!

 4. coen januari 21, 2012 at 3:48 pm #

  Nu kan een zelfstandig ondernemer ook geen aanspraak maken op WW. Alleen loonslaven kunnen dat, mits ze minimaal 26 weken in loondienst zijn geweest. En dan krijgen ze selchts 3 maanden WW.
  Die 3 jaar “tax-holiday” zijn bedoeld als een compensatie. Voor het opbouwen van een financiële buffer. Geen WW, wel bijstand zonder die buffer eerst “op te moeten eten”.
  Dat is in grote lijnen het idee.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag