Doe mij een huis zonder brievenbus!

geenpost

foto: Marco Raaphorst

Ooit kon het niet anders. Toen schreef je nog als mens (persoon A, hierna te noemen ‘afzender’) met de hand een brief om hem vervolgens door een ander mens (persoon B, hierna te noemen ‘postbezorger’) bij dat andere mens (persoon C, hierna te noemen ‘ontvanger’) te laten afleveren. Een modelletje dat heden ten dage nog steeds van toepassing is. Met als enige verschil dat niemand meer brieven schrijft maar ze via de computer uittikt. En hoewel computers verrekte handig zijn, het gezeik begint zodra je er een printer aanhangt. Een product dat je graag je schoonvader cadeau doet.

Bijvoorbeeld: papier dat de printer doet vastlopen. “U heeft zeker niet ons speciale A-merk fluweelgestreken A4-papier gebruikt?” Of de 3 kwakjes inkt zijn alweer uit de inktcartridge gezogen. Kun je weer naar De Chinees Met Injectienaald om je tankje te laten bijvullen.

De grootste spanningsboog die het proces ik-stuur-je-een-briefje-via-dooie-bomen-media moet maken is het bezorgproces Der Dichtgelikte Enveloppe. Het bezorgen van post van mens A naar mens C is de laatste tijd echt een vak apart geworden. Ligt aan mens B. Je mag tegenwoordig van geluk spreken als de post gewoon bij jou thuis in plaats bij de buren van 5 huizen verderop of helemaal niet bezorgd wordt.

Vroeger niet. Toen kwam alle post altijd aan. En als Willem III zijn poststuk van zijn Duitse buitenvrouw niet op tijd kreeg dan hakte ‘ie gewoon de kop van de eerste de beste postbezorger af. Simpel. Konden ze op straat om lachen. Nu niet meer. Want het blijft mensenwerk. Zo zielig, postbezorger zijn. Een mens die mensenwerk doet. Totaal begripvol moeten wij thuis op de bank met zweet in de handen afwachten of dat dat fokking Ziggo-modem wil aankomen. En zo niet: rustig blijven en vooral niet de schuld leggen bij de kut PTT, TPG, of tiefus hoe heet dat kutbedrijf tegenwoordig ook alweer?

Postnl? Oh ja. Daar bestelden we een week of wat terug een stapel verhuiskaarten. Kwam er geen een van aan! Niets, nul, nada! Postnl snapte het zelf ook niet. En da’s handig als ze het zelf ook niet snappen. Blij dat zij geen vliegtuigen maken, apparatuur voor de intensive care of pilletjes tegen enge ziektes.

Het huis van de toekomst heeft wat mij betreft helemaal geen brievenbus meer. Een grote gappende sleuf in je voordeur… het idee alleen al!

, , , , ,

4 Responses to Doe mij een huis zonder brievenbus!

 1. Raasveldt januari 23, 2012 at 8:35 pm #

  Misschien heeft de Post jouw stapel verhuiskaarten via Sandd verzonden ( is goedkoper) maar hun bezorgers gaan pas aan de slag als ze minimaal 1000 stuks hebben, want anders is het niet lonend voor ze en moeten ze er geld op toeleggen.

 2. Raasveldt januari 23, 2012 at 8:40 pm #

  Ik vergat te zeggen: kijk eens in je elektronische brievenbus. Misschien hebben ze die kaart daar wel naartoe gezonden zodat je zelf het exact benodigde aantal kan printen. Dat is duurzamer ( o wat een heerlijk woord dat nooit misbruikt wordt)

  • Raaphorst januari 23, 2012 at 9:01 pm #

   Of ff aanbellen bij alle buren…

 3. karin r. januari 23, 2012 at 9:14 pm #

  Ik verdenk de postbode. vorig jaar zomer hadden we al een klein probleempje met een krant, als ik het me goed herinner … (waar is dat blogpostje?)

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag