1e Haagse Poëziemarathon tijdens Gedichtendag 2012

Haagse poëziemarathon nog eens geel met groen

Het Haags Dichtersgilde besloot geïnspireerd door de succesvolle poëziemarathon in Groningen dat in 2013 de eerste Haagse Poëziemarathon moest plaatsvinden. Nadat het Dichtersgilde de samenwerking met de Vriendenvan de Hofvijver aanging, raakte het plan in een stroomversnelling. Bij de inventarisatie van de activiteiten die al voor 2012 gepland waren en hetenthousiasme van andere organisaties ging het sneller dan verwacht. Doordat activiteiten op elkaar afgestemd werden, konden we dit jaar al komen tot een doorlopend programma. Met de Poëziemarathon willen we dat de Nationale Gedichtendag ook in Den Haag uitgroeit tot een mooie traditie waarin de poëzie één dag per jaar alom aanwezig is in de stad. Dit jaar is het begin en in de komende jaren gaan we het verder uitbouwen.

Op donderdag 26 januari vindt de eerste Haagse Poëziemarathon plaats. Met voordrachten, een dichtersspreekuur, een poëzie & stoepkrijttour, poëziein de Hofvijver, een open podium en lezingen. Met dit programma van zeer uiteenlopende poëzieactiviteiten belooft deze dag een echt poëziefeest te worden. Voor dichters en voor poëzieliefhebbers. Degenen die dat willen kunnen de hele dag onderweg zijn. Want tussen 10 uur ´s ochtends en 11 uur´s avonds hoeven de mensen het vrijwel geen minuut zonder poëzie te doen.

Voor deze eerste editie van de Poëziemarathon wordt samengewerkt met de Vrienden van de Hofvijver/Het mooiste Gedicht en verder worden programmaonderdelen verzorgd en mogelijk gemaakt door de OpenbareBibliotheek aan het Spui, de Haagse Kunstkring, Totzo fietstours, literairtijdschrift Extaze, Pulchri Studio.

Programma

Zondag 22 januari staat het programma Hot Talk geheel in het teken van poëzie en de Haagse Poëziemarathon. Hot Talk is van 21.00-23.00 uur te beluisteren op Den Haag FM.

Donderdag 26 januari Nationale gedichtendag

00.00 uur Opname themagedichten Haags dichtersgilde Na de top van het Strijkijzer in 2011 maken de dichters van het gilde ook deze keer opnames van hun gedichten op een bijzondere Haagse locatie. www.dichtersgilde.nl
07.00-18.00 uur Ieder uur om 5 over half een gedicht op Den Haag FM
10.15 uur Opening vergadering Tweede Kamer met gedicht – Publieke tribune Tweede Kamer Net als in voorgaande jaren opent Gerdi Verbeet op Nationale Gedichtendag de vergadering met een gedicht.
11.00 uur Hofvijverpoëzie – Hofvijver t.o. Haags Historisch Museum Vrienden van de Hofvijver, Het mooiste Gedicht en dichters laten drijvende gedichten te water in de Hofvijver.
12.30 uur Stefka – Centrale Bibliotheek (Spui 68, 4e etage) Singersongwriter zingt naast een aantal eigen liedjes ook gedichten van Joke van Leeuwen die dit jaar de gedichtendagbundel heeft geschreven.
13.00 uur Harry Zevenbergen – Centrale Bibliotheek (Spui 68, 4e etage) Voordracht met poëzie en columns over Den Haag.
13.20 uur Dichtersspreekuur Haags dichtersgilde – Centrale Bibliotheek (Spui 68, 4e etage) Praten over poëzie met de dichters van het gilde, met gratis koffie en thee.
15.00 uur Poëzietour – Start en finish Totzo (Noordeinde 59) Poëzie & stoepkrijttour o.l.v. de dichters van Haagse dichtersgilde. Neem zelf korte fragmenten/gedichten en stoepkrijt mee.
17.00 uur Open podium – Haagse Kunstkring (Denneweg 64) Aanmelden: 070-3647585
17.30-20.00 uur – Diamanttheater (Diamanthorst) Poëziediner met Erik Lindner, Gilles Boeuf e.a.
18.00 uur Presentatie gedichtendagbundel – Haagse Kunstkring (Denneweg 64) Dichters lezen uit gedichtendagbundel Stroom van de Vrienden van de Hofvijver.
19.00 uur Poëzie in de openbare ruimte – Haagse Kunstkring (Denneweg 64) Lezing van Marco Goud
20.00 uur Presentatie van Extaze nr 2 – Pulchri Studio (Lange Voorhout 15) Presentatie van het tweede nummer van het Literaire tijdschrift Extaze.

De Haagse Poëziemarathon is een initiatief van het Haags Dichtersgilde i.s.m. Vrienden van de Hofvijver en Het Mooiste gedicht, met medewerking van de Haagse Kunstkring, Extaze, de Openbare bibliotheek, Totzo fietstours, Pulchri Studio en Den Haag FM.

Weblinks

Haags Dichtersgilde – www.dichtersgilde.nl
Vrienden van de Hofvijver – www.hofvijver.net
Het mooiste Gedicht – hetmooistegedicht.blogspot.com

, , , ,

Comments are closed.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag