Standbeeld voor Dolf Brouwers (Sjef van Oekel)

Op 31 augustus 2012 is het de 100e geboortedag van Dolf Brouwers, alias Sjef van Oekel. Dolf Brouwers werd op latere leeftijd een beroemde Hagenees en all-round cultfiguur in het universum van Wim T. Schippers. En Wim T. Schippers wordt op 1 juli 70 jaar, ook een memorabele mijlpaal die gevierd mag worden.

Een half jaar geleden las ik een artikeltje op internet dat er mensen bezig waren om rondom Dolf Brouwers zijn geboortedag een tv-serie over zijn leven te maken. Een prima plan, maar ik heb er verder niks meer van gehoord. Toch wil ik nu weer de aandacht op zijn geboortedag vestigen en vind ik dat er een en ander rondom die dag mag worden georganiseerd in Den Haag. Wellicht zijn er hier lezers die ideeën hebben, reageer dan, of schrijf naar Haagse instellingen wat voor plan je hebt. Wellicht zijn er al andere initiatieven.

Ik wil deze ideeënbus openen met een wild plan om een standbeeld van Sjef van Oekel te laten vervaardigen en later dit jaar te plaatsen voor ijssalon en ontmoetingsplek Florencia in de Torenstraat. Een perfecte plek en ook vlakbij de straat waar hij de laatste decennia van zijn leven woonde. En het geld zou moeten komen van de Haagse inwoners. Wellicht niet realistisch, maar je moet ergens beginnen. En mogelijk dat Hofstijl als spin in het web eventuele activiteiten kan coördineren en aanjagen.

Op mijn website staat nu een gecombineerde pagina met ideeën voor het vieren van de 70e verjaardag van Wim T. Schippers en bovenstaand plan voor Dolf Brouwers. Het enthousiasme is nog niet groot. Wel is al bekend dat de Herensociëteit in Olst aandacht aan beide data wil besteden. De festiviteiten vinden plaats rond het Willy Dobbeplantsoen dat zij in 1997 hebben aangelegd. Er is een concreet begin, nu Den Haag nog.

Lees voor meer achtergrondinformatie mijn website →

Moby Dirk

Amsterdam – 29 januari 2012 – Den Haag – 1960 – Voor hofstijl.nl # 4

NOOT:
# 1 Een beeld voor Dolf Brouwers zou ontworpen kunnen worden door Theo van den Boogaard, die hem al als stripfiguur neerzette als Sjef van Oekel. Maar Dolf Brouwers is later in ernstig conflict geraakt met de tekenaar en met Wim T. Schippers.

# 2 En de Haagse moppentapper Harry Touw, beter bekend als Fred Hachee, hoort natuurlijk ook bij de wereld van Wim T. Schippers. Ik heb hem een maal ontmoet en niet lang voor zijn dood nog telefonisch gesproken. Ik zou een interview met hem doen voor het uitgaansblad Doen. Maar hij was zo aangeslagen over zijn ziekte dat een interview niet meer ging. En weer sneefde er toen een Haagse held die we niet mogen vergeten.

# 3 Ook de Haagse kunstenares Phil Bloom werd door Wim T. Schippers wereldberoemd toen zij op 9 oktober 1967 geheel naakt op televisie verscheen in het legendarische programma Hoepla. Ik was toen 7 jaar, maar ik ben er zeker van dat ik die beelden destijds heb gezien.

[Fotograaf onbekend / Copyright (CC BY-SA): Beeld en Geluid]

, , , ,

9 Responses to Standbeeld voor Dolf Brouwers (Sjef van Oekel)

 1. Raaphorst januari 29, 2012 at 10:50 am #

  Ik zou wel audio-interviews willen opnemen met mensen die hem gekend hebben.

  Sowieso een leuk initiatief en Florencia zou een te gekke plek zijn. Als we dit met Hofstijl voor elkaar kunnen krijgen… REEDS!

 2. Leon januari 29, 2012 at 11:03 am #

  Helemaal goed, ik was een fan van die man. Als het ware.

 3. Maggy Genç januari 29, 2012 at 5:42 pm #

  Ik heb/had helemaal niks met die man, zo’n irritant persoon…..

 4. Radio De Kockstraat januari 29, 2012 at 6:36 pm #

  Ik heb ooit met hem op een strip drie-daagse te Breda ergens begin jaren tachtig, alwaar hij samen met tekenaar Theo van den Boogaard de Van Oekel strips stond te promoten, uit volle borst Zuurkool met Vette Jus gezongen! Interesseerde ´m niet dat ik pas ´n jaar of veertien was en hem uit z´n tent probeerde te lokken door in ´t voorbijlopen de eerste frase van ´t lied voor me uit te mompelen, er diende gezongen! Hij begon gewoon en eenieder aanwezig deed mee.

  Zuurkool met vette jus
  Soep vooraf,
  – ja dat is mijn menuuuuu!!!

  En, overigens, voor liefhebbers van het genre in radiovorm: http://weblogs.vpro.nl/ronflonflon/

 5. MobyDirk januari 29, 2012 at 9:09 pm #

  Ik heb Dolf Brouwers nooit ontmoet en ben hem ook nooit tegengekomen in Den Haag. Volgens mij woonde hij met zijn vrouw in een flat die gelegen is aan de straat die parallel loopt met de Torenstraat, maar dan in de wijk Kortenbos. Ik dacht dat hij wel kinderen had. Het is nog een pril idee en er kunnen later nog wat vervolgstappen gemaakt worden om te kijken of het haalbaar is. Eerst maar afwachten hoe dit idee in Den Haag wordt opgepikt. Ik ontving al een enthousiaste reactie van iemand die wil meewerken en die de term ‘crowdfunding’ ter sprake bracht. Een goede suggestie. Alle ideeen zijn welkom.

 6. Willem januari 30, 2012 at 9:48 am #

  Hallo Moby Dirk,
  Een goed initiatief van je om iets in Den Haag te organiseren voor wijlen Dolf Brouwers.
  Vandaag of morgen zal ik hier op terugkomen.
  Groeten,
  Willem Hoos
  (p.s. we hebben, geloof ik, wel eens eerder contact gehad. dat was toen ik op jouw verzoek een stukje schreef over het concert van The Rolling Stones in het Kurhaus, in 1964).

 7. Frans Schmidt-Gieskens maart 16, 2012 at 9:40 am #

  Zou helemaal terecht zijn om iets te doen / maken voor Dolf Brouwers.
  Volgens mij woonde hij op het Slijkeinde.
  Heb hem een paar maal toendertijd zien lopen in het centrum van Den Haag.
  Hij was ” gewoon” Sjefke van Oekel, ook in de hoedanigheid van Dolf Brouwers!
  Schitterend….

 8. reeds mei 4, 2012 at 11:43 pm #

  als het ware reeds….

 9. marcantielaan mei 4, 2012 at 11:58 pm #

  .

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag