Kouwe klauwe op het Rijswijkse Plein

Gister was het de laatste zondag van januari, traditioneel de dag van de Kouwe Klauwe, de jaarlijkse bijeenkomst van Puch- en Tomos-rijders op de Scheveningse Boulevard. Haagsallerlei heeft er een leuke repo van gemaakt. En reken maar dat die klauwe koud waren, de winter is toevallig juist gister gearriveerd.

Bij de uitdrukking Kouwe Klauwe moet ik altijd aan het Rijswijkse Plein van vroegah denken, en aan de Clicheemannetjes van de VARA, die later bij de VPRO gewoon Koot en Bie werden. Ze hadden een liedje, over kouwe klauwe en houtjes houwe, en nog een hele trits woorden die alleen op zijn onvervalst Haags goed tot hun recht komen. In mijn fantasie werden die houtjes gehouwen op het Rijswijkse Plein… Ik zocht het nog eens na, en zoals gezegd, dat was fantasie.

Het begint met:

Heb je zo’n dag vijfenvijftigduizend ijzeren pijpen zitten bijvijlen…
Kom je afgepeigerd thuis, vrouw uit, kachel uit…
Mot je met je kouwe klauwe ook nog eens een keertje houtjes in de kachel douwe…

Afijn, het heet Lekker Legbad en was de b-kant van Wat is mijn bal nou?
Luistert u zelf maar.

, , , , , , ,

6 Responses to Kouwe klauwe op het Rijswijkse Plein

 1. Raasveldt januari 30, 2012 at 1:38 pm #

  Jouw fantasie ( herinnering) is zo slecht nog niet, want ik herinner me ook het Rijswijkse plein, en verder: kom je thuis, vrouw uit, kachel uit, kind in de zeik….

  • Maup januari 30, 2012 at 3:30 pm #

   … dus ik ben niet de enige die het zo kent…
   Nu ben ik wel; erg benieuwd aan het worden waar de frase ‘met je kouwe klauwe houtjes houwe op het Rijswijkse Plein’ van daan komt. Is het een variant op de sketch van de Clicheemannetjes, of is het misschien veel ouder dan dat lied van hen, en speelden ze er op in? Wie het weet mag het zeggen, wie het niet weet ook.

 2. Raasveldt januari 30, 2012 at 3:37 pm #

  Trouwens, goed nieuws. Vanaf zondag 5 februari bij de VPRO een drieluik met en over Koot en Bie!

  • Isabella Holtes NSF februari 5, 2012 at 9:42 pm #

   Wil je meer weten over Kalkman? Ik ben 11 jaar met hem omgegaan. Moeilijke man voor zichzelf, maar geen slechte jongen.
   Groet, Isabella

 3. Casper januari 30, 2012 at 4:51 pm #

  Volgens mijn is het oorspronkelijk een sketch beginnend met de vraag: als jij nau mag kiezen tussen Jayne Mansfield en een lekker legbad (zit in het laatste couplet). Als daar her Rijswijkseplein al in wordt genoemd dan ongetwijfeld op nummer 555.

 4. Maup februari 5, 2012 at 7:15 pm #

  Over een uurtje:
  http://hofstijl.nl/2012/02/05/van-kooten-de-bie-keken-zich-terug/

  Als vanouds VPRO, Nederland 2

  Allemaal kijken hè.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag