Zoengroen

Zeg het met bloemen’ is een bekende slogan van de beroepsorganisatie der bloemisten. De leus is niet zomaar uit de lucht komen vallen: bloemen worden al eeuwen ingezet bij feesten en verontschuldigingen, verklaringen van liefde of droevig afscheid, bedankjes en jubilea van allerlei aard. Met bloemen kun je vertellen wat je met woorden nog niet durft. Bloementaal hoeft niet in hoofdletters of met een uitroepteken te worden geschreven, zelfs het kleinste takje van een winterbloeiende toverhazelaar helpt je besluiteloze liefde in het maken haar keuze. Het zaaien van een paar zonnebloempitjes pal voor haar raam wil ook wel eens helpen. Het ultieme kruid van de passie is rozemarijn. Vul je bankstel of losse kussens met geurende verse of gedroogde takjes van dit aromatische plantje en leg kleine zakjes met het spul strategisch door het huis. De geur doet zijn werk.

Maar er is meer. Zo geeft kardemon echte liefde en leiden rozen tot romantiek, kamille zorgt voor troost en verleiden doe je met jasmijn. Ook uit je keukenkastje is de nodige magie te halen: het subtiel strooien van wat blaadjes basilicum over je beminde zorgt voor eeuwige trouw, doe je nu datzelfde met karwijzaden dan trek je op magische wijze juist een volledig nieuwe geliefde aan. Wel goed nadenken dus, voor je met de Silvo of Euroma pot gaat lopen schudden. Gaat dit nu allemaal naar wens en hebben de bloemen je gebracht wat je verlangde, snij dan vanaf dat moment nooit meer je peterselie, want zo coupeer je onbedoeld je pasgesmeedde liefdesband. Peterselie dient geplúkt of gescheurd te worden, en nooit geknipt, dat u het maar weet.

Voor de rest is het ook allemaal wel leuk en aardig dat kamperfoelie zorgt voor toewijding en de sering voor huiselijk geluk, een gele narcis voor liefde, een perenboom voor genegenheid en de pruimenboom voor trouw, maar dé liefdesboodschappers bij uitstek zijn paardenbloemen. Mits je de goede kant op blaast, natuurlijk. Voor zover we nu weten waarmee we in het voorjaar de Hollandse rotondes, bermen en parken kunnen gaan volplanten, zitten we voorlopig nog met vorst in de grond, harde hagelbuien en een sneeuwdek van een paar centimeter. Gelukkig heeft Moeder Natuur daar iets opgevonden: winters zoengroen. Het spul is heel de winter te verkrijgen in de winkel die zo bijdehand de taal der bloemen spreekt. Koop bij uw bloemist op de hoek een bos mistletoe en hang deze struik ondersteboven aan de voordeur. Vanaf dat moment zult u, gegarandeerd, dagelijks drie maal gezoend gaan worden. Want een béétje toverkruid is het wel.

, ,

Comments are closed.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag