Beatrix wéér niet afgetreden

Lang leve de Koningin! Hoera, hoera, hoera!
Vanmorgen bij de koffie mocht Majesteit 74 kaarsjes uitblazen. Gefeliciteerd. Daarmee is ze de oudst regerende vorst die Nederland ooit had. Ze verbreekt het record van haar overgrootvader Koning Willem III die stierf toen hij 73 jaar en 277 dagen oud was.
Geruchten over een aanstaande troonwisseling doen al jaren de ronde. Al vanaf 2006 wordt rekening gehouden met abdicatie toen Kasteel Drakesteyn, waar zij woonde als Prinses, grondig werd verbouwd, zeg maar gewoon bewoonbaar werd gemaakt. Die geruchten werden vorige week weer extra gevoed toen Chris Breedveld als nieuwe directeur van het Kabinet der Koningin werd benoemd, toevallig een vertrouweling van Willem-Alexander en Máxima. Maar weer laat hare Trix de gelegenheid ongebruikt om het stokje door te geven aan Wim-Lex, en daar zal ze natuurlijk gegronde redenen voor hebben. Met de PVV nog steeds hoog in de peilingen wil ze haar zoon waarschijnlijk niet voor de leeuwen van een komende lastige formatie gooien. Wilders is tevens immers fel voor een uitgekleed, meer ceremonieel koningschap, en dat zint haar schijnbaar niet.
Wat de toekomstige Koning er van vindt is onbekend. Wellicht vindt hij zo’n modernere, minimalere rol wel aantrekkelijk.
Overigens zijn 2013, als het koninkrijk tweehonderd jaar bestaat, of 2015, twee eeuwen nadat Willem I zichzelf tot koning uitriep, ook mogelijke aantrekkelijke momenten voor Beatrix om af te treden.

Vooralsnog, een fijne verjaardag gewenst. Ik zal proosten met een glaasje jus d’orange.

Foto CC : Zilverbat.

, , , , , ,

10 Responses to Beatrix wéér niet afgetreden

 1. Raaphorst januari 31, 2012 at 6:46 pm #

  Een baantje dat je met gemak met 2 vingers in je neus tot je dood kan volhouden.

  • Jacob Cats januari 31, 2012 at 7:20 pm #

   Dat geldt voor kamerleden,

   Wellicht ben je niet bekend met de kwantiteit en kwaliteit van de aktiviteiten van Beatrix.

 2. Maup januari 31, 2012 at 8:45 pm #

  De jus d’orange is op, ik ben na een water overgeschakeld op rosé.
  Ik ben naast voorstander van een republiek, als staatsbestel, ook bewonderaar van de persoon in functie, Beatrix von Amsberg zal ik maar zeggen.
  Dat koningschap, dat ik achterlijk en achterhaald vind, is geen luizenbaantje. Integendeel lijkt me, het is een kut baan. Daartoe veroordeeld zijn, zoals Willem IV, is niet mals, en eigenlijk ook tegen de rechten van de mens, want hij heeft de keuzevrijheid die daar in is vastgelegd niet. Nooit gehad ook.
  Volgens mij heeft hij er ook helemaal geen zin in. Nooit gehad ook. Hij heeft er in ieder geval door de jaren heen weinig van laten blijken.

  Tien jaar geleden dacht ik nog; als de monarchie nu wordt afgeschaft zou Beatrix zich verkiesbaar moeten stellen en ik zou voor haar stemmen want ze zou de perfecte eerste President van de Republiek Nederland zijn geweest.
  Maar nu is ze te oud, en ik heb minder vertrouwen in haar opvolger(s).
  Dus.

  • Raaphorst januari 31, 2012 at 9:28 pm #

   Zwaar? Ze is 74! En ze wil nog ‘werken’.

   Mijn buurvrouw van mijn vorige woning, die heeft het zwaar. Die moet zich de pleuris werken, ’s morgens vroeg de deur uit en ’s avonds laat terugkomen. Bea heeft gewoon voor alles personeel. Nooit wachten bij Schiphol. Nooit oud tapijt uit je vorige woning trekken. Zelfs nooit je eigen eten klaar hoeven maken. Nooit de zorgen of je wel genoeg geld hebt, de huur kunt betalen.

   • Maup januari 31, 2012 at 9:48 pm #

    Zei ik zwaar?

    Ik geloof best dat de buurvrouw, en wij alle Burgers en jan en alleman het minder goed hebben dan Trix. Lijkt me evident.
    Mij gaat het om het aftreden, en of dat, whenever, niet een uitgelezen goed moment is om het staatsbestel grondig te herzien.
    In de kamer is daar waarschijnlijk een meerderheid voor te vinden, onder ‘het volk’ niet, zegt Maurice de opiniepeiler.

    Vive la republique

    • Raaphorst januari 31, 2012 at 10:44 pm #

     Ach, de digitale revolutie zal ook intens zijn, kan het Koningshuis direct ook op de schop. Makkie!

    • Jacob Cats januari 31, 2012 at 10:55 pm #

     Natuurlijk is daar in de kamer een meerderheid voor te vinden.
     Die carriéreplanners, zakkenvullers en schijnheiligen denken echt dat ze volksvertegenwoordigers zijn, en dus de baas van alles.
     Terwijl het toevallige voorbijgangers zijn, die zich in een partij hebben opgewerkt en zich volledig conformeren aan de partijdiscipline en de partijretoriek.
     Beatrix is voor alle burgers en dat is er bij haar van jongs af ingepeperd.

 3. pieter februari 2, 2012 at 10:12 am #

  Ik mis al een tijdje de dagelijkse commentaren op de actualiteit van zak en doos. Zijn ze op wintersport?

  • Maurits februari 2, 2012 at 10:44 am #

   Zak en Doos zijn even in Portugal, maar binnenkort weer terug.

 4. pieter februari 2, 2012 at 12:27 pm #

  @Maurits: fijn dat de afwezigheid maar tijdelijk is, ik mis ze echt. Ze zijn hardstikke goed

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag