Heen en Weer – Rijswijk

Vanochtend vroeg voer een heel klein voetveer tegen een heel groot binnenschip aan in Rijswijk. Ik hoorde het item op Radio West en het werd daar aardig uitgemolken. Een leraar en een meisje van 13 raakten te water en konden gelukkig snel op het droge worden getrokken. Geen persoonlijke ongelukken dus.

Onmiddellijk gaat mijn associatieve geest dan malen en denk ik aan het beroemde liedje van Drs P.

Maar ook aan het ongeluk in Zwijndrecht op 5 oktober 1980 toen een wat groter voetveer op de Oude Maas onder een heel groot binnenvaartschip kwam. Er vielen toen 7 doden. Het gebeurde bijna onder mijn neus want ik woonde daar. Ik zal nooit vergeten dat de brandweer van Zwijndrecht en Dordrecht aan het bakkeleien waren wie moest helpen…de gemeentegrens tussen de beide gemeenten liep namelijk midden over de Oude Maas…en dus uitzonderlijk lang aan het treuzelen waren voordat ze iets deden…Ondertussen hield een andere binnenvaartschipper het veer met kabels boven water omdat er nog mensen in zaten en probeerde hij overlevenden via de ramen van het passagiersverblijf te hijsen… Een van de inzittenden was de toen 16 jarige zoon van onze hulp. Hij overleefde het, maar had in het veer opgesloten gezeten en mensen en kinderen om zich heen zien verdrinken. Nachtmerries had hij ervan en hij begon te bedplassen. Onze hulps “droge” commentaar was: “Versuipt ie niet in dat pontje, versuipt ie wel in zijn eigen seik”

Kortgeleden is de bestuurder van de Rijswijkse pont uit bezuinigingsmotieven na 21 jaar aan de dijk gezet en wordt het pontje bemand door goedkopere krachten. Hij werd geïnterviewd door Radio West en weigerde uitdrukkelijk een vinger te wijzen naar de nieuwe roergangers. Klasse vond ik. Maar je vraagt je wel af waar Rijswijk mee bezig is…

Zie verder: West Online

3 Responses to Heen en Weer – Rijswijk

  1. Akbar januari 31, 2012 at 7:53 pm #

    De verantwoordelijke wethouder was in ieder geval bezig met weglopen voor de pers….

  2. HappyHotelier januari 31, 2012 at 9:29 pm #

    Ja dat werd smakelijk herhaald. Radio West werd een schriftelijke reactie toegezegd. Het pontje bestaat al 80 jaar…een reactie uit het begin tijdperk zummemaarzegguh

  3. Roel Wijnants januari 31, 2012 at 10:20 pm #

    En de man die met het pontje overstak moet nodig naar Hans Anders ,de boot steekt 3,5-4 mtr boven de waterlijn uit en is ± 17 mtr lang

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag