IJsgein

Na een paar dagen vorst kan er alweer geschaatst worden. In het Zuiderpark en in Ockenburg zijn de ijsbanen op tijd opgespoten. Er word daar al druk geschaatst. Op de tennisbanen van Houtrust ligt een eerste laagje ijs, dat de brandweer vanavond gaat verdikken door er met een hoogwerker nevel over te spuiten, en ook Sportcentrum Mariahoeve biedt nu gelegenheid tot ijspret. Ondertussen is ook de Hofvijver goed aan het dichtvriezen. Het was in februari 1991 dat daar voor het laatst een schaatsmarathon werd gehouden. Lijkt me aardig om dat nog eens te zien, die ijzige rondjes om het eiland. Het is voor de schaatsfanaten te hopen dat de verwachte sneeuwval het ijs niet zal verprutsen.

En wat zien we op de foto? Rolskiën! Ja dat bestaat echt, vroeger en nog steeds.  Nordic rolling als het ware. Op de rolschaatsbaan bij de Bosjes van Pex tonen enkele leden van de Eerste Nederlandse Rolskiclub hun ijsstepdingen in hun modieuze winterkledij uit 1957. Ik weet niet hoe rolskiën er in de praktijk uitziet maar het lijkt me erg grappig.

Foto : Rechtenvrije scan uit Den Haag zoals het was, 12 – sport.  Ook te vinden in Beeldbank Haags Gemeentearchief. Datum 4 november 1957.

, , , , , , , , ,

8 Responses to IJsgein

 1. Eduard februari 2, 2012 at 3:07 pm #

  Ik kan me deze baan nog goed herinneren. Er werd in mijn tijd (60-er jaren) vooral gecrosst met gemotoriseerde steps. Daar kwamen ook trampolines bij.
  Het hele spul verdween echter toen de belendende ijsbaan HBS-voetbalterrein werd.
  Bovendien klaagden de bewoners van het net nieuwe bejaardenhuis aan de Daal en Bergselaan over geluidsoverlast, wat ik nogal overdreven vond.
  Ik heb er nog met een vriendje lopen stuiteren met de toen net uitgebrachte ‘magic’ balls van zwart, massief geperst rubber toen de baan als dicht was, maar nog wel aanwezig.
  Die ballen verdwenen uiteindelijk toch in de beplanting van de Bosjes van Pex.

 2. Maup februari 2, 2012 at 10:38 pm #

  Die Magic balls herinner ik me niet, ik ben net iets jonger. Heb jij ooit rolskiën gezien toen ter tijd?
  Het schijnt wat gemoderniseerd te zijn sindsdien. Ik trof deze educatieve Youtube:

  En ik dacht dat nordic walking stompzinnig was.

  • Eduard februari 2, 2012 at 10:46 pm #

   Nee, ik kan me niet herinneren het rolskiën te hebben gezien. Maar dat maakte geen lawaai, dus misschien ook niet zo’n indruk. Ik kan me alleen de gemotoriseerde steps herinneren en één keer heb ik er een skelter gezien.
   Ach, stompzinnig. Als langlaufen en skeeleren dat niet is, is dit het ook niet.
   Maar fietsen lijkt me toch makkelijker.

 3. Maup februari 2, 2012 at 11:10 pm #

  Die jas rechts vind ik trouwens erg tof. De werkelijke kleur laat zich raden, ik gok dat het strak wit op zwart is.

 4. Professor Uil februari 3, 2012 at 1:32 am #

  Tweede van rechts ziet er goed uit, 1957?, zou er nu nog wwel trek in hebben

 5. Niek februari 3, 2012 at 10:51 am #

  Het zou nu ook weer tijd worden voor de schaatsstep waar Hagazine al eerder (2002) aandacht aan schonk. Zie deze ‘korte’ link. http://web.inter.nl.net/users/interniek/hagazine/2002/09/gadgets.html#schaatsstep

 6. MobyDirk februari 3, 2012 at 2:25 pm #

  Hey Maup, leuk, actueel stuk en toen kwam ik er vandaag nog achteraan met Haagse ijspret. Die dingen gebeuren. Ik wist niet dat je weer op tennisbanen kan schaatsen. En de Hofvijver lijkt me toch wel de mooiste plek. Zal nu wel even niet gaan, maar de winter is nog niet voorbij.

  • Maup februari 3, 2012 at 4:41 pm #

   IJspret, ijsgein. We zijn in winterse sferen. Ik hoop inderdaad dat de Hofvijver snel schaatsbaar is. Dat is gewoon de mooiste ijsbaan van het land.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag