IJspret in Den Haag

Ik heb zo’n vijftig winters meegemaakt. De meeste ben ik vergeten, maar soms zijn er nog wel herinneringen aan een strenge winter waarin je kon schaatsen, in Den Haag. Dat kon lang geleden ook al, bijvoorbeeld op de Hofvijver. Ook tegenwoordig mag je op eigen riscio op de Hofvijver schaatsen. Dat had ik eigenlijk niet verwacht, goed dat het mag. Begin 2009 is er nog aan de zijde van de Lange Vijverberg een kunstijsbaantje aangelegd.

hofvijver

Schaatstafereel Hofvijver- Adam van Breen - rond 1618 - Collectie Haags Historisch Museum

Ik heb als kind in het midden van de jaren zestig leren schaatsen met een stoel op het ijs op de Haagse Bosvijver, tussen de Bezuidenhoutse en Benoordenhoutseweg. Het waren vaak lange, heerlijke dagen met op het ijs een koek en zopie. Gloeiende wangen en ijskoude tenen.

bosvijver

Schaatsgezicht op de Haagse Bosvijver - Louis Apol (1850-1936)

In de jaren zeventig heb ik als tiener geschaatst op de ondergespoten tennisbanen van tennispark Mariahoeve en van tennispark de W.W. in Benoordenhout. Heerlijke middagen en avonden aan het zwieren en cirkelen rond de meisje met rode koontjes op hun wangen en op witte kunstschaatsen. Ze schaatsen in slierten en houden elkaar vast met een schaatbeschermer. Later kon je niet meer schaatsen op tennisbanen, te onrendabel en de banen werden te zwaar beschadigd. Als kind ben ik nog een keer met mijn vader naar een ijshockey-wedstrijd geweest van het Haagse Hijs Hokij. Was dat niet in de Houtrusthallen? En toen kwam er de Uithof in 1973. Met een ijshockey-hal en een grote buitenbaan. Ik ben er geweest, maar ik vond het er niet gezellig. Schaatsen moet je in of buiten de stad doen op natuurijs. Ik herinner me uit de jaren tachtig nog een paar winters toen een deel van het Zuiderpark werd opgespoten om op te schaatsen. Heb ik een keer gedaan. En daarna heb ik in Den Haag de schaatsen niet meer ondergebonden.

hofvroel

IJspret op de Hofvijver 2009 - (CC BY-NC) Roel Wijnants

Mijn ideale koek en zopie (op een besneeuwd schelpenpad van de Lange Vijverberg) voor een dagje schaatsen op de Hofvijver is voor mij:

 • koek en zopie
 • warme chocolademelk met slagroom
 • gevulde koeken
 • erwtensoep
 • broodjes bal gehakt met mayo
 • glühwein

En met opgewekte kermismuziek uit een paar grote speakers …

Hopelijk blijft het stevig vriezen en kan er weer geschaatst worden in de stad en op de Hofvijver. Haal je ijzers alvast uit het vet. IJspret in Den Haag.

De mazzel!

MobyDirk

Amsterdam – 3 februari 2012 – Den Haag – 1960 – Voor hofstijl.nl # 5

, , , , , ,

2 Responses to IJspret in Den Haag

 1. Roel Wijnants februari 3, 2012 at 11:52 am #

  Hier sneeuwt het al dus het gaat beginnen.

  Leuk stukje ‘

 2. MobyDirk februari 3, 2012 at 11:59 pm #

  Hai Roel.

  Aardig dat ik die foto van jou kon vinden en kon publiceren. Je hebt nog een foto-video over schaatsen op de Hofvijver op Flickr staan:

  En ik zou zeggen, trek er van het weekend op uit om prenten te schieten van wat er op de Hofvijver gebeurt. Ik ben wel benieuwd.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag