Schaatsen op Hâuhwtrus!

De ondergespoten tennisbaan op Houtrust.

De ondergespoten tennisbaan op Houtrust. De sneeuw was helaas spelbreker bij het gereed maken van een grotere baan.

Goed nieuws voor de mensen die even in de buurt hun schaatsen willen uitproberen. Dit jaar hebben enkele tennisbanen een deel van hun banen ondergespoten, zodat er kan worden geschaaatst. Dat geldt ook voor Houtrust. Eigenlijk niet eens zover van de plek waar je vroeger overdekt kon schaatsen in een hoek van de Houtrusthallen (de H.O.K.IJ). De kreet “Wûh gaan schaatsûh op Hâuhwtrus” kan dus na tientallen jaren weer worden gehoord.

Helaas is slechts één baan redelijk bereidbaar. De sneeuw was spelbreker bij het schaatsklaar maken van een grotere baan, maar toch valt dit initiatief van de organisatie van harte toe te juichen. Want het ijs in dieper water is en blijft verraderlijk: onbetrouwbaar door de gevallen sneeuw, voor zover het daardoor überhaupt nog beschaatsbaar is.

Hanenburg en Berg en Dal
Ooit kon er in Den Haag volop worden geschaatst op ondergespoten land. Niet alleen in het Zuiderpark (kan nu nog) en bij de oude jeugdherberg op Ockenburg (kan ook nog), maar ook op een reusachtige baan langs de Carel Reinierszkade (vandaar de naam IJsclubweg; die weg voerde er heen).
Mij eigen herinneringen gaan terug naar de baan langs de Sportlaan, daar waar nu het voetbalterrein is van HBS (nog steeds?). Ik woonde er vlakbij en kon vanuit mijn bed de muziek nog horen, zoals deze hit uit 1961. Wie die Brigitte Bardot was, wist ik toen nog niet. > Lees ook over de rolskibaan, die hier ook lag.

Voordeel van de ijsbaan bij een tennisvereniging: even opwarmen is altijd mogelijk.

Voordeel van de ijsbaan bij een tennisvereniging: even opwarmen is altijd mogelijk, onder het genot van een al dan niet warme consumptie.

Later, toen ik zelf de ijzers kon onderbinden werden we al zwierende begeleid door Willeke Alberti’s ‘Spiegelbeeld’. Schaatsen laten slijpen kon daar ook. Erg praktisch.
Maar helaas was het twee jaar later – in 1965 – voorgoed afgelopen. Het was ook meteen voorbij met het balletje trappen in de zomer op deze grasvlakte, die in de herfst al onder water kwam te staan. Het had charme, zo’n uitgestrekt meer ineens, zo vlakbij. Onlangs heb ik daar zelfs over gedroomd!

Maar als het ijs van deze grote baan, nog niet dik genoeg was, kon je altijd nog je toevlucht zoeken tot de twee andere banen in de aangrenzende bosjes: die van de tennisverenigingen Berg en Dal en Hanenburg. Niet zo uitgestrekt weliswaar, maar evengoed gezellig. Vaak kwamen we daar ook onze klasgenoten tegen.

De IJsbaan van Ockenburg bij avond in 2009.

De IJsbaan van Ockenburg bij avond in 2009. De led-verlichting doet kil aan: zeker bij vorst!

Jammer dat die geen ijsvloertjes meer spuiten. Want het prettige van een ijsbaan van een tennisvereniging is de après-skate. Je kunt hier even rustig bijkomen onder het genot van een kop hete chocola of iets anders.

Dat vond ik enkele jaren geleden wel tegenvallen toen ik Ockenburg op een avond uitprobeerde. Niet alleen viel de kwaliteit van de baan tegen, maar er was nergens enige versnapering te verkrijgen. Die kilte werd nog eens versterkt door weliswaar zuinige en dus milieuvriendelijke, maar uiterst koud overkomende led-verlichting. Jammer want deze baan is redelijk fors. We gaan er morgen (overdag) misschien maar eens kijken, want redelijke beschut voor de wind ligt hij ook wel.

One Response to Schaatsen op Hâuhwtrus!

  1. Frans februari 5, 2012 at 9:41 am #

    Opgegroeid in de omgeving van het Zuiderpark , ging ik altijd schaatsen op de ondergelopen speelweide. Later met klasgenoten van de middelbare school naar Berg en Dal en met mijn eigen kinderen veel geschaatst op Ockenburgh. En zondagmiddag ga ik schaatsen in het Zuiderpark! Allemaal zeer herkenbaar dus wat je schrijft.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag