IJzers onder in het Zuiderpark

Zuiderpark bij zonsondergang - woensdag 8 februari 2012

Zuiderpark bij zonsondergang - woensdag 8 februari 2012. Prima ijsvloertje. (klik voor een groter resultaat).

Panoramafootje van de ijsbaan op het Zuiderpark. Het ijs ligt er goed bij. Weliswaar zijn er wat sleuven en gaten, maar die zijn goed te ontwijken, omdat er blijkbaar goed is geveegd.

Ik heb overigens horen vertellen, dat vroegâh ook het weiland aan de andere kant van het pad bij de patatkraam (jawel: hete chocola ook voorradig) ondergespoten werd. Desalniettemin: hier valt goed te schaatsen.

Maar er gaat natuurlijk natuurlijk niets boven een tocht. Daarvoor zul je je naar Aarlanderveen moeten begeven, morgen, als het mag van de overheid. Het zou wel eens lelijk storm kunnen lopen, vandaar. Romantisch tracé met de enige molenviergang ter wereld die nog in vol bedrijf is (maar nu even niet, natuurlijk).

Zijn dit Friesche Doorlopers of Hollandsche Schaatsen?

Hier doen we het nog op. ‘Echte’ Friese doorlopers. (klik)

Doorlopers
Overigens zal ongetekende zich niet onbetuigd laten, als hij de kans krijgt. En dan op authentieke Friese Doorlopers. In 1985 had ik nog nieuwe exemplaren op de kop weten te tikken. Ideaal, omdat ze snel los te maken zijn. Handig als je door het ijs zakt, wat me inderdaad in een keer in ’s-Gravenland is overkomen. Ook handig, omdat je geen schoenen langs de kant hoeft te laten staan. Het is ook minder gesjouw.

Ze zijn tegenwoordig nieuw volgens mij niet meer te krijgen, alleen in een kunststof variant.
Helaas zijn mijn ‘nieuwe’ schaatsen bij terugkeer in Den Haag in 1989 spoorloos verdwenen, maar gelukkig heb ik nog een paar tweedehandsjes op de kop weten te tikken, die Ruud van der Geest (zij het enigszins morrend, maar deskundig) van nieuwe bandjes voorzien (foto). Schaatsen slijpen doet’ie trouwens ook, die Ruud in de Weimarstraat.

 

 

, , , ,

2 Responses to IJzers onder in het Zuiderpark

  1. Frans februari 8, 2012 at 10:05 pm #

    Klopt. Ik heb hier vroeger veel geschaatst en aan de andere kant van het pad lag ook ijs.

  2. MobyDirk februari 8, 2012 at 10:35 pm #

    Aardig bericht en foto. Ik heb in de jaren tachtig nog op een onderspoten weide van het Zuioerpark geschaatst. Was toen de enige plek in de stad. Je hebt maar een klein laagje bevroren water nodig. Ik herinner me nog dat je het gras in het ijs kon zien. Wellicht houdt de schaatskoorts toch nog tot met het weekeinde aan. Ik blijf de berichtgeving op Hofstijl volgen!

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag