Vriendschap

Inwoners van dorpen en steden hebben doorgaans een relatie met hun woonplaats. Geen ‘dikke vrienden’ gevoelens misschien, maar wellicht toch iets meer dan een symbiose, het Griekse woord voor een vrijwillige, langdurige samenlevingsovereenkomst. Wat overigens totaal iets anders is dan commensalisme, een samenleven waarbij de één profiteert en de ander dat geen zier uitmaakt.

Nu mag ik graag geloven dat het gros van de bewoners van de buitengewoon fijne stad Den Haag méér dan ‘in symbiose’ leeft met hun stad. Dat de stad hen na ‘aan het hart ligt’.  Ik hoop op zelfs op een soort van vriendschap. De belangeloze wederkerigheid van zo’n vriendenband heeft al menig museum, landgoed, theater, fraaie collectie of monument verwarmd. Vrienden van de binnenstad, Vrienden van de Zwarte Madonna, Vrienden van het Industrïeel erfgoed kennen we al. Na honderden jaren geduldig wachten krijgt nu ook de inschikkelijke Hofvijver een heuse, eigen vriendengroep.

Die vriendschap wordt aangevangen met een eerbetoon aan de in 2007 overleden Hermance Schaepman, de hoedster van de waterplas. Hebben we het over vriendschap, dan was Hermance Schaepman dé vriendin van Den Haag, zo’n vriendin die iedere stad zich zou wensen. Ze was doortastend, betrokken, onafhankelijk, constructief.  En creatief, met een beetje bluf. In maart 1973 richtte zij al de vereniging Vrienden van Den Haag op, nadat ze op de barricade had gestaan voor het behoud van het Kurhaus,  het onzalige plan van de Koekamp-tramlus eigenhandig tegen had weten te houden en de sloop van de Veerkades en een parkeergarage onder de Hofvijver had weten af te wenden. Dankzij haar liefde voor de stad, haar vriendschap is al dat onheil liefdevol bezworen. Haar grootste stadse passie betrof echter de Hofvijver. Gedreven door deze liefde voor het ‘mooiste stadsgezicht van Nederland’ heeft Hermance jarenlang op en rond de Hofvijver geweldige kunstmanifestaties georganiseerd.

De nieuwe vereniging Vrienden van de Hofvijver heeft het initiatief genomen om een Jaarlijkse lezing, een Poëzieprijs en de Hofvijver Fotografieprijs in het leven te roepen. Maar eerst geven zij het eilandje in het water een naam. Ze hebben besloten het eervol te gaan het vernoemen. Naar de Grand Old Lady, de vriendin van Den Haag.

Dames en heren, mag ik u voorstellen: het Hermance Schaepmaneiland.

 

, ,

6 Responses to Vriendschap

 1. HappyHotelier februari 8, 2012 at 10:34 am #

  Fraai verhaal Marco.
  En: ja Den Haag geeft veel

  • Raaphorst februari 8, 2012 at 2:28 pm #

   Niet mijn verhaal maar dat van P. Dix 🙂

   • HappyHotelier februari 8, 2012 at 6:50 pm #

    Excuus! Ik belandde hier via networkedblogs en had beter motte kèke

 2. Raaphorst februari 8, 2012 at 2:29 pm #

  Het eiland is nu goed te bereiken. Tijd om wat Guerilla Gardening voor te bereiden?

 3. Roel Wijnants februari 9, 2012 at 8:24 am #

  Mooi stuk over het hart van Den Haag.

 4. Willem februari 9, 2012 at 3:14 pm #

  Ben benieuwd naar de follow ups op het interessante verhaal van P. Dix.

  Denk dan aan locale en regionale media als TV West, AD/Haagsche Courant, huis aan huisbladen enz.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag