Vogels voeren of Duivenshow

Vogels hebben het koud, ook als de elfstedentocht niet doorgaat.
Ze verliezen 7 tot 10% van hun lichaamsgewicht per koude nacht, hetgeen ze overdag er weer bij moeten eten.
Voeren dus, 3 x per etmaal en blijven bijvoeren tot twee weken na de vorst.
Gewoon doen. Zo’n zak zaad zijn die vleugelaars meer dan waard.

, , , , , , ,

18 Responses to Vogels voeren of Duivenshow

 1. Roel Wijnants februari 10, 2012 at 12:05 am #

  Lijkt Trafalgar Square wel met die duiven.

 2. judith februari 10, 2012 at 12:07 am #

  Lach me rot! Vogels voeren met gevaar voor eigen leven dus. Goed dat je dit doet! Ga ook even langs de Veenkade daar zitten heel veel reigers en meerkoeten die volgens mij ook erg honger hebben 🙂

 3. Maup februari 10, 2012 at 1:07 am #

  De vogels zijn erg tam bij deze temperaturen, en ze lusten vrijwel alles.

 4. Akbar Simonse februari 10, 2012 at 7:56 am #

  De voedselbank, ze kunnen het gratis bij me af komen halen, het ligt op m’n balkon…

  • Niek februari 10, 2012 at 2:22 pm #

   En die Voedselbank op je balkon? Heb je daar een duivenval opgezet? Of een duivenbleide waarmee je de duiven op een soort lepelbleide (middeleeuws) meteen naar een andere wijk katapulteert?

   • Akbar Simonse februari 10, 2012 at 2:33 pm #

    Ik mag dan wel een hekel aan die duiven hebben maar dat wil nog niet zeggen dat ik ze ook zal vermoorden of mishandelen. Gewoon uithongeren lijkt me de beste oplossing! 😉

    • Maup februari 10, 2012 at 2:50 pm #

     Of de duiventoren, zoals in gebruik in Vlaanderen:
     http://nl.wikipedia.org/wiki/Duiventoren

     • Akbar Simonse februari 10, 2012 at 2:57 pm #

      Een duiventoren vind ik wel een goed idee, een aanwinst voor de Haagse skyline! Er is vast wel een beroemde architect die er een wil ontwerpen en voor zo’n project is altijd nog wel geld te vinden.

 5. Niek februari 10, 2012 at 1:49 pm #

  Nog even en de duif zit in ons stadswapen … Ik ken mensen die gruwen van duiven. Maar in de Van Bylandtstraat had mijn broer Fon een duiventil … Wat daar omheen aan verhalen te vertellen zijn wil je niet weten, of juist wel weten. Ik heb er zelfs nog foto’s van.

 6. Akbar Simonse februari 10, 2012 at 2:02 pm #

  Ik had vroeger een buurvrouw met een duivenrestaurant. Het voer werd bezorgd in balen van 50 kilo. Tweemaal daags zaten er zo’n 150 duiven te wachten en te schijten….Wat de duiven lieten liggen was voor de muizen, die zag ik dus door de dakgoot lopen. Vraag me niet waarom, maar ik heb de schurft aan stadsduiven…

  • Niek februari 10, 2012 at 2:17 pm #

   Dat hoef ik me dan niet meer af te vragen Akbar. Maar wat is een stadsduif? De meeste duiven die je nu ziet zijn verdwaalde postduiven, misschien kunnen wij ze weer mobiliseren voor een post.nl functie, want wachten en dat schijten daar hebben we allemaal een hekel aan.

   • Akbar Simonse februari 10, 2012 at 2:21 pm #

    Stadsduiven zijn huis, tuin en keukenduiven, de verdwaalde postduiven en hun nazaten dus.
    Als ze in staat zijn de post op tijd te bezorgen dan mogen ze van mij als postbode aan het werk..

 7. Niek februari 10, 2012 at 2:24 pm #

  Nou Maup, wat vind je ervan?

 8. Maup februari 10, 2012 at 2:36 pm #

  Stadsduiven zijn niet mijn favoriete vogelsoort, maar ’s winters kunnen ze een beetje bijvoeren net zo goed gebruiken als alle andere vogels.
  Overigens, hoewel ze allebei van de rotsduif afstammen zijn postduiven niet het zelfde als de gewonen stadsduiven. Die laatsten zijn eigenlijk verwilderd van de eerder getemde mestduif. om op te eten dus.
  In Frankrijk staat Duif ook gewoon op de menukaart. Lekker hoor.

 9. MobyDirk februari 10, 2012 at 5:11 pm #

  Kunnen jullie je nog de wat oudere man herinneren die in de jaren 80 en daarna geregeld de duiven bijvoerde in de stad? Vaak met een grote zak met maiskorrels. Ik trof hem geregeld op de Plaats. Het was Gerard Fieret, een ietwat zonderling persoon, maar wel een bekende Haagse fotograaf en dichter. Geboren in 1924. Eind jaren zeventig stoptje hij plots met fotograferen. Ik lees net dat hij in 2009 is overleden. Een markante hagenaar en duivenliefhebber.

  http://www.schrijversinfo.nl/fieretgerard.html

 10. Akbar Simonse februari 10, 2012 at 5:23 pm #

  Ik heb de eer gehad hem persoonlijk te kennen. Heb zelfs nog eens een tekening op een bierviltje van hem gekregen.
  De presentatie van een van z’n gedichtenbundels vond plaats in Litterair Theater Branoul waar ik indertijd werkte.
  Normaal was om na afloop van zo’n gebeurtenis de hoofdpersoon een bos bloemen te geven maar omdat hij daar helemaal niets aan had moest ik iets anders verzinnen. Ik kocht dus twee emmers met in totaal 20 kg. duivenvoer, versierde ze met mooie linten en overhandigde ze hem op het toneel. Het was een heel geslaagde avond!

 11. MobyDirk februari 10, 2012 at 5:40 pm #

  @ Maup Ja, tuurlijk stond daar een stukje over op Hofstijl, terecht. En op de foto herinner ik me weer dat hij geen zakken voer had, maar altijd twee witte emmers. Ik situeer de foto op het kruispunt bij de Scheveningseweg en de Johan de Wittlaan, bij het Promenade hotel. En de plek van je duivenvideo herkende ik ook direct, het Prins Hendrikplein. Leuk om terug te zien.

  @ Akbar Ik heb Gerard Fieret ook een paar maal gesproken, maar dat was niet gemakkelijk. Goed idee om hem duivenvoer te geven!

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag