Vlietpop trekt stekker uit festival

vlietpopStichting Poplife, de organisator van het gratis toegankelijke festival Vlietpop (Leidschendam-Voorburg), trekt de stekker uit het festival.

De organisatie laat weten dat het festival de laatste jaren te maken heeft gehad met een opeenhoping van tegenslagen. “De economisch zware tijden maakten het bijzonder moeilijk om sponsors te vinden. Bedrijven hielden de hand op de knip.” Ook de Gemeente Leidschendam-Voorburg wil het festival niet meer subsidiëren. “De jaarlijkse gemeentelijke subsidie wordt de komende twee jaren tot wel geteld nul euro afgebouwd in verband met bezuinigingen. Dit heeft tot gevolg dat ook landelijke fondsen, die hun subsidie baseren op de bijdrage van de gemeente, de subsidie (sterk) verlagen of zelfs opheffen.” Ook de locatie van Vlietpop, het Zijdepark, is na de herinrichting van 2011 door zowel de gemeente als de organisatie zelf ongeschikt bevonden om het festival nog te laten plaatsvinden. “Al deze factoren samen maken het voor het bestuur onmogelijk om een volgende editie te organiseren.”

(bron)

De Gemeente Leidschendam-Voorburg wil het festival dus niet meer subsidiëren. Een legendarische festival dat al meer dan 25-jaar bestaat. Dat klinkt als een solide en betrouwbare status. Maar nee, de gemeente geeft geen ene rotmoer om kunst en cultuur.

Ach, de gemeente. Nooit persoonlijk opererend, maar altijd als collectief zodat de ambtenaren de verantwoordelijk kunnen afschuiven. Zodat niemand te weten komt wie er precies voor verantwoordelijk is. Hebben we een naam? Nooit. Onze namen hebben ze wel.

Onze enige redding is crowdfunding. Zover ik weet is daar nog niemand in Den Haag mee bezig. In Amsterdam wel. Voordekunst.nl bijvoorbeeld.

We moeten deze zaken echt zelf gaan regelen. De gemeente kan hierin niets meer voor ons betekenen. Niets. Zelfs als je iets strategisch opbouwt dan breken ze het zo weer af. Zonder strategisch, historisch of cultureel besef. Ik kan er uit ervaring over meepraten trouwens. Dat terzijde.

We moeten aan de Crowdfunding! Wellicht dat Hofstijl daarin een rol kan gaan spelen.

, , , ,

Comments are closed.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag