8 uur slaap is een fabeltje

donker-licht-den-haag-w680

Onze voorvaderen sliepen nooit 8 uur achter elkaar. Onze voorvaderen sliepen in 2 fases van de nacht, een nacht die duurde van zonsondergang tot zonsopgang. En in de nacht werd men gewoon wakker. Voor een uurtje of twee. Vaak stond men op, ging naar het toilet, rookte wat en soms ging men zelfs bij de buren op bezoek. Kletsen en keilen in bed werd ook veel gedaan.

Dit blijkt eeuwenlang het geval geweest te zijn, zo schrijft de BBC. Een prachtig stuk leesvoer waarin ook de uitvinding van straatverlichting aan bod komt. In 1667 is het in Parijs begonnen, vandaar de bijnaam Lichtstad, wereldwijd de eerste stad die de straten begon te verlichten. Amsterdam begon er nog geen 2 jaar later mee. En dat ruim een eeuw voordat Alessandro Volta de elektrische batterij zou uitvinden. De eerste straatlampen waren dus olielampen. Ze brachten meer veiligheid op straat.

Maar goeds, hoe zit het dan met onze 8-urige slaap? Dat noemen we toch ons normale en natuurlijke slaapritme? Komt ‘ie: is bedacht. Is dus niet n-a-t-u-u-r-l-i-j-k. Er is niets mis met je als je na 4 uur klaarwakker bent en zin hebt in het levende persoontje dat naast je ligt. Het werd verzonnen omdat het de fabrieken beter uitkwam. We hebben het dus te ‘danken’ aan de Industriële Revolutie. Tijd werd ineens heel belangrijk. Precies dingen op tijd doen. En dus verschenen er in medische publicaties in de 19e eeuw oproepen aan ouders om hun kinderen vooral niet onderbroken te laten slapen. Kinderen moesten getraind worden om vast 8 uur door te knorren. Hoeveel kinderen hebben daar tot op de dag van vandaag nog de grootste moeite mee? En direct wordt hen een stempel opgeplakt. Slapen kan maar op 1 manier, in 8 uur, zo is het idee. Het idee dat verzonnen werd door slinkse zakenlieden.

Zal het kloppen? Is dit de geschiedenis as-we-know-it? Welnu, ik know it niet want ik was er niet bij. Maar het zou zomaar kunnen. Sterker nog, het klinkt zeer aannemelijk! De graaicultuur – alles doen voor de poen – is echt iets van deze tijd. En mensen als slaven in fabrieken laten werken zien we nog volop in China. Met zelfmoorden tot gevolg. De economie staat voorop, kapitalisme zou ons grootste goed zijn, niet eerlijke ruilhandel en sociale menselijkheid.

30% van alle medische problemen zouden een relatie met slaap hebben. Het is dus zaak om te luisteren naar je eigen slaapritme en daar aan toe te geven. Ook als je overdag moe bent, gewoon gaan liggen en indutten zou het advies moeten zijn. Hierdoor zou een lummelcultuur met knettergezonde Hagenaars en Hagenezen kunnen ontstaan.

, , , , ,

8 Responses to 8 uur slaap is een fabeltje

 1. karin r. februari 26, 2012 at 11:33 am #

  ooit enorme slaapproblemen gehad en weet uit eigen ervaring hoe dat je lichaam, je werk en je ritme verziekt. verziekt. ik zeg het nog maar eens. dus slaap is cruciaal voor de mens om te functioneren. maar ik geloof ook niet dat iedereen persé 8 uur moet slapen. er zijn momenten bij dat ik na 10 uur slaap nog moe ben en er zijn momenten bij dat ik helemaal kwiek en fris opsta na amper zeven uur. Dóórslapen is belangrijk.

 2. Niek februari 26, 2012 at 1:52 pm #

  Als er één al jaren weinig slaap nodig heeft dan ben ik het wel. Nou vind ik het ook zonde van mijn tijd (..) dat ik slaap want dat zijn toch uren dat je niets (bewust) doet. En als ik wakker word zeker als het buiten niet zo koud meer is denk ik Yes, gelukkig, ik kan er weer uit. Ja en zomaar gaan slapen als je slaap hebt, vindt niet iedere werkgever leuk. Maar ik houd wel van van een power napje van niet langer dan een kwartier, meestal tijdens het journaal(!). En als ik dan weer op de klok kijk, geloof ik het zelf niet dat ik maar een paar minuten mijn ogen gesloten heb. Het voelt als volledig uitgerust!

 3. Christel februari 26, 2012 at 5:54 pm #

  Ik sluit mij aan bij Karin als het om doorslapen gaat. Overdag slapen kan een belemmering vormen voor het doorslapen en uiteindelijk tot slapeloosheid leiden.

 4. mike mei 20, 2012 at 5:14 am #

  ik slaap sinds ik 40 ben 4 en half uur per dag al zo een 4 jaar nu.
  daarvoor altijd 8 uren

  • Raaphorst mei 20, 2012 at 9:05 am #

   En geen opvallende problemen of zo?

 5. Niek mei 20, 2012 at 7:16 pm #

  Van Mike lees ik niets meer;-) maar ik heb voor mijzelf geen directe problemen. Ik weet natuurlijk niet hoe mijn omgeving erop reageert. Maar ik weet ook niet beter. Wat mij wel opvalt de laatste tijd is dat bij gelegenheden waar meer mensen bijeen zijn, openingen of zo, bekenden aan mij vragen, hoe het nu met mij gaat?!? Alsof ik ziek ben geweest. Of misschien nog wel ziek overkom. Dat is natuurlijk minder prettig, om op je vraag terug te komen of er opvallende problemen zijn.

  • Raaphorst mei 20, 2012 at 7:36 pm #

   Kennen wij deze Mike? Ik volgens mij niet.

   Hoe lang slaap jij per nacht Niek?

 6. Niek mei 20, 2012 at 10:33 pm #

  Ik volgens mij ook nog (..) niet. Ik slaap gemiddeld 5 1/2 uur per nacht en daar doe ik geen moeite voor. Ik ga gewoon laat naar bed en als ik wakker word wil ik eruit. Ik probeer weleens terug te gaan als ik er even uit ben geweest, maar dan kan ik niet meer slapen.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag