Binckhorst voor beginners (deel 1)

De Binckhorst staat nou niet bepaald bovenaan in het lijstje ‘dolfavoriete plek in de stad’ van de gemiddelde Hagenaar. Toch is het een veelzijdig en groot gebied, dat begint op een steenworp van het centrum. In de gemeenteraad verklaarde ik al eerder het gebied voorzichtig de liefde. In een maandelijkse artikelenreeks ga ik proberen u, argeloze Hofstijlbezoeker, een stukje van die liefde te laten delen.

Gemeentelijke plannen

De Binckhorst kent als gebied een rijke traditie van niet of half uitgevoerde plannen. Ook het huidige masterplan (uit 2009) voor de ontwikkeling van de Binckhorst bleek in dit economisch tijdgewricht niet haalbaar. Behalve het gebied rond en langs het beoogde traject voor de Rotterdamse Baan, worden eventuele verdere initiatieven aan de markt overgelaten. In de praktijk betekent dat meestal dat er in een gebied voorlopig niet veel gebeurt.

Dit terwijl de Binckhorst kansen biedt voor ontwikkelingen op divers gebied – met behoud van industrieel erfgoed. En dat klinkt niet alleen leuk, maar is het ook. Want “industrieel” is bijvoorbeeld de tot prachtig bedrijvencomplex omgevormde Caballero Fabriek. Maar ook de familietraditie van de Jero Papierfabriek die – in wat ooit tijdelijke betonnen loodsen zouden zijn – nog steeds met de originele machinerie hun papieren verpakkingen produceren (onder andere de taart/dozen van het bekende Maison Kelder). Ook de stoelenvormgever – én producent Tiddo de Ruijter, een van de creatieve ambassadeurs, huist op de Binckhorst in De Besturing. Deze drie voorbeelden geven weer dat er – nog steeds en meer en meer – een actieve “maak”-industrie in Den Haag is. En dan heb ik het nog niet eens gehad over andere juweeltjes zoals de grafische vormgevers, de timmerfabriek, de uitgeverij, maar ook webdesignbedrijven, een internationale gamedesigner en ga zo maar door. De wat ‘gewonere’ bedrijvigheid huist nog steeds naar tevredenheid rond het Maanplein; ook dáár is ruimte voor.

Echter, alle beschikbare miljoenen uit de reserve Binckhorst worden ingezet voor de Rotterdamse Baan. Het gebied voor de Rotterdamse Baan beslaat nog geen 25% van de Binckhorst. De rest van deze uitermate gunstig gelegen ‘rommel’plek wordt eigenlijk aan zijn (haar?) lot overgelaten. De vastgestelde gebiedsaanpak echoot nog wel de charmante en spannende ideeën van de organische transformatie die eerder klonken, maar geeft slechts een minuscuul klontje boter bij de vis. Gelukkig is die klont door de Haagse gemeenteraad nu wat groter gemaakt en is er een beetje geld gereserveerd om – los van een grote snelweg – het gebied niet stil te laten staan. Door slim met het beschikbare geld en kavels om te gaan kunnen zowel ondernemers als de gemeente bijdragen aan de geleidelijke transformatie van de Binckhorst. “Organische ontwikkeling” noemt de gemeente dat, met een mooie term. De wethouder heeft aangegeven dat eenieder met een strak plan bij de gemeente mag aankloppen. Hierrr leest u daar meer over (en ik zou zeggen: heb je een betaalbaar en goed idee: loop de deur plat op het stadhuis!).

Gevoel

Tot zover de ondernemende en bestuurlijke kant van het verhaal over de Binckhorst. Maar dan de gevoelskant. Dat gaat dan over mijn eigen gevoel en het gevoel van de gemiddelde Hagenaar bij de Binckhorst.

De Binckhorst is in mijn beleving eigenlijk een organisme waarin oude en nieuwe bedrijvigheid samenleven in één lichaam. En als dat niet zo is, dan zou ik dat in de toekomst graag zien. De verschuiving van enorm Masterplan naar kleinschaliger transformatiestrategie, biedt daartoe de kans. Ook lijkt een deel van het gebied mij uitermate geschikt voor een idee zoals dat uit de bijeenkomst van Young The Hague kwam: sexy duurzame biobased huizen’ voor young professionals. Langs het water van de Trekvliet kan dit een prachtige impuls zijn voor de Binckhorst en Laak-Noord. En er is meer. Zo hadden onlangs twee andere inwoners van Den Haag (net als ik) het idee van een drive-in bioscoop op de Binckhorst. Tijdens het Today’s Art kwamen zowel Sorena, Vanity als ik onafhankelijk van elkaar met dit idee. Dat vond ik opvallend. En: ons plan voor deze bios werd door de bezoekers van www.createyourthehague.com tot beste idee van Den Haag verklaard. Kortom: spannende ideeën worden breder met de Binckhorst geassocieerd. Niet in de laatste plaats omdat het een plek is waar er ruimte is voor dit soort initiatieven; initiatieven van “onderop”.

Echter, voor vele Hagenaars is de Binckhorst nog een moeilijk definieerbare en onbekende plek. Onbekend maakt onbemind. Veel mensen kennen het gebied slechts van een trip naar de Europcar of een bezoekje aan de wasstraat. Het zou zonde zijn als het gebied de komende jaren weer voor iedereen wordt verstopt. Daar heeft de gemeente een rol, maar ook de gebruikers en de liefhebbers. Daarom wil ik proberen de rest van Den Haag iets meer liefde voor de Binckhorst te laten gaan voelen. Met dat doel zal ik u in deze artikelenreeks telkens een inkijkje proberen te geven in het reilen en zeilen op de Binckhorst: Van de ondernemingen die er al tijden zitten, tot de mensen met spannende plannen. Van een ontdekje-plekje moment tot een kijkje dwars door de betonnen structuren heen. Van achtergrondinformatie tot ‘hot news’. Dit alles onder de noemer #meerliefdevoorbinckhorst. En zoals het dit gebied betaamt, is daar geen vastomlijnd “schrijfplan” voor, maar zal het organisch groeien 🙂 Ik hoop dat u meegroeit!

VOETNOOT: Eerlijkheid gebiedt mij overigens te zeggen dat Stroom al eens eerder op een uitstekende manier in woord en beeld verslag heeft gedaan over de Binckhorst. Dus mocht u nú al nieuwsgierig zijn geraakt: een kleine SPOILER vindt u HIER.

, , , , ,

6 Responses to Binckhorst voor beginners (deel 1)

 1. Roel Wijnants maart 2, 2012 at 10:33 am #

  Ben een paar keer op bezoek geweest in de De Besturing bij beeldhouwer Kim de Ruysscher
  hij deelt de loods met twee ander kunstenaars . in de nabije toekomst als de plannen doorgaan moeten ze verdwijnen . het is en blijft lastig om dergelijke vervangende ruimte te vinden

  Industriegebied de Binckhorst
  werk Kim de Ruysscher

 2. Martijn maart 2, 2012 at 1:50 pm #

  Hoi Roel,

  Dank voor je reactie. Mooi filmpje!

  Kan je vertellen wat je bedoelt met “als de plannen doorgaan”, want tenzij het in de Rotterdamse Baan-zone zit, zou Besturing denk ik in de nabije toekomst niet hoeven wijken.

  In ieder geval: Ik ga binnenkort bij de Besturing op bezoek, zal er naar vragen.

 3. Florian maart 3, 2012 at 12:17 am #

  sociaal-liberaal, welkom in de bla bla van de huidige media-politieke gekte

 4. Roel Wijnants maart 5, 2012 at 11:15 am #

  @ Martijn
  De laatste ontwikkelingen ken ik niet maar het gebied gaat op de schop nu doen ze door omstandigheden het wat rustiger aan maar de plannen waren groots voor dit gebied
  ook de bam zou verdwijnen hoorde ik
  ———————————————–
  het Masterplan Binckhorst wordt ingetrokken. Een gevolg is dat de verandering van de Binckhorst van een bedrijventerrein naar een gemengd woon- en werkgebied meer geleidelijk zal plaatsvinden. aldus de info op
  http://www.denhaag.nl/home/bewoners/to/Binckhorst.htm

  • Carla maart 9, 2012 at 12:56 am #

   t Zal fijn zijn als , wij bewoners flats Vestaweg/Binckhorstlaan, ook eens ergens lezen of horen wat er met ons gaat gebeuren voordat we geheel en al onder alle lucht- en bodemvervuiling ten onder gaan:
   2 grote asfaltfabrieken én een grofpuinverwerking op nog geen 50 m afstand van de flat om maar even wat te noemen.

   Al ruim 20 jr wachten wij op een sloophamer in structureel slechte huizen waarvan cooperatie zegt ” ach t wordt gesloopt, we doen geen grote investeringen” alleen wachten we inmiddels ruim 20 jaar totdat de sloophamer daadwerkelijk valt, terwijl ondertussen de ( meterlange) scheuren in de balkons komen en de boel verzakt om maar even “wat” van ons woongenot te verklappen

 5. Tiddo de Ruiter april 7, 2012 at 2:57 pm #

  Dag Roel,
  Ik moet constateren dat je bij je bezoek aan De Besturing niet heel goed om je heen hebt gekeken, want Kim deelt het gebouw niet met 2, maar met 28(!) andere creatieve ondernemers. Je bent altijd welkom om de rest ook te komen bekijken (dat geldt natuurlijk ook voor Martijn).
  Over de nabije toekomst hoeven wij ons gelukkig, zoals Martijn ook al aangaf, weinig zorgen te maken. De toekomst die wat verder weg ligt is weliswaar onzeker, maar de ‘organische gebiedsontwikkeling’ biedt ons wel de kans om zelf de toekomst van De Besturing te bepalen. Dat is een heel andere situatie dan toen wij 5 jaar geleden het pand aan de Saturnusstraat in gebruik namen. Het leek in die tijd vrij zeker dat het gebouw na 2 jaar gesloopt zou gaan worden, om plaats te maken voor het grote masterplan. Tegenwoordig kijken wij optimistisch vooruit en onderzoeken wij de mogelijkheid van De Besturing een mooie permanente broedplaats te maken.
  Dat zou m.i. een aanwinst voor de Binckhorst en voor de stad Den Haag zijn, als je ziet wat De Besturing de afgelopen 5 jaar al heeft voortgebracht. Niet alleen wordt er mooi en spraakmakend werk gemaakt (zoals Kim’s werk, maar ook heel recent ‘Human Birdwings’ van Floris Kaaijk, alias Jarno Smeets), ook is De Besturing van steeds grotere betekenis voor diverse Haagse instellingen, zoals Gem, Kabk, Haagse Hogeschool, boksschool De Haagse directe en ga zo maar door.
  Op 12 mei staat er bij ons een open dag gepland, dan mag iedereen komen kijken waarom ook ik sinds 5 jaar verknocht ben aan De Binckhorst.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag