Hofvijver

Duizenden mensen verzamelden zich rond de Hofvijver, op de avond van 11 juni 1749. In de maanden daarvoor was er hard gewerkt aan de bouw van een vuurwerktheater, een waanzinnig gedecoreerd drijvend gebouw van maar liefst 110 meter lang, 35 meter breed en ruim 17 meter hoog.  Hier zou het met veel tamtam aangekondigde lichtspel gaan plaatsvinden. Dit alles was bedoeld ter viering van de Vrede van Aken, die in 1748 een eind had gemaakt aan één van de vele oorlogen waarin de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden verwikkeld was. Het was trouwens niet voor het eerst dat er vuurwerk in de Hofvijver werd afgestoken. Dat gebeurde al eerder in 1586 en daarna volgden er meer van dergelijke festijnen.

Vanuit de ramen van het Binnenhof keken behalve stadhouder Willem V en zijn vrouw, ook de leden van de Staten-Generaal en talrijke genodigden toe hoe het theater werd verlicht met zo’n 20.000 vetpotjes. En dan begint de hofkapel te spelen. Binnen een uur werden zo’n 18.000 Vuurpylen, Lustkogels, Lugtballen, Zwermpotten de lucht in geschoten. Een magnifiek gezicht. Achteraf realiseer je je dat het puur geluk was dat er geen brand was ontstaan in het grotendeels uit hout en linnen opgetrokken gevaarte. Ook de nabijgelegen gebouwen ondervonden geen nadelige gevolgen van neerkomende vuurpijlen.
Het bouwwerk werd kort daarna alweer afgebroken. Er resten enkel nog een aantal prenten van het vuurwerktheater, één schilderij en één model van hout, gips en papier dat in het Haags historisch museum staat. Er was indertijd ook nog een ander model, dat niet bewaard is gebleven. Het werd als dessert na het grote vuurwerk opgediend aan de gasten van Willem V. Het was van suikergoed.

De Hofvijver en de Lange Vijverberg zijn door de jaren heen een bijzonder aantrekkelijke plek voor allerlei ontmoetingen gebleken. Als je al een hart in de stad moet aanwijzen, dan ligt het hier. Tot het moment dat in de 17e eeuw een kade werd aangelegd, drenkte men hier de paarden. Het was een meetingpoint voor hof en dorpelingen, buitenlui en koopmannen. In de vijver werden karper en paling gekweekt, ook werd erop gevaren. Albrecht van Beijeren heeft het water er ooit eens uit moeten laten halen, omdat een van zijn hofdames haar ring was verloren tijdens zo’n spelevaart.Deze plek is al jaren een favoriete trouwfoto-locatie en natuurlijk kermislaan. Ook worden er jaarlijks fototentoonstellingen geplaatst. Elk jaar organiseert de Haagse Studenten Roeivereniging Pelargos een roeiregatta op de Hofvijver en wanneer het Mauritshuis grote tentoonstellingen organiseert, worden er drijvende pontons met grote tenten gebouwd voor de catering. Het concert Festival Classique vindt er plaats en op 22 augustus 2011 speelde Aus Greidanus de theatrale rol van ridder Floris V om zo, met paard en al, de aandacht op de ontstaansgeschiedenis van de stad te vestigen. Voor de lobby Den Haag 2018, dat spreekt. Jaren eerder, in 1999 gooide kunstenaar JAS een miljoen gele tulpen in de Haagse Hofvijver als hommage aan Vincent van Gogh. JAS werd door deze en vergelijkbare acties gezien als een soort Christo. Maar in plaats van iets inpakken, wilde hij juist uitpakken. Met geurende kunstwerken. In 2001 sierde hij de Hofvijver opnieuw, maar ditmaal met twaalf arken van 7,5 bij 2,5 meter waarop potplanten stonden. Het kunstwerk was bedoeld om geld bijeen te brengen voor Unicef.

Onlangs was de Hofvijver  het toneel voor een fijn weekje schaatsplezier. Van het eilandje werd dankbaar gebruik gemaakt, het werd een verrukkelijke pitstop met oma als supplier van warme chocolademelk en een kus. Voor gevallen kleuters, uiteraard. Twee weken daarna, het ijs was nog niet eens helemaal verdwenen, werd het eiland door de wethouder voorzien van wat kant en klare lentebloeiers als narcissen, blauwe druifjes en tulpen.

Het wordt tijd dat we onze Hofvijver eens echt gaan waarderen voor wat hij is en wat hij doet voor onze stad. Het is de plek waar de stad begon, waar je de historie aan de haartjes van je onderarmen voelt kleven. Een plek waar je even stil bij zou willen staan. Om te mijmeren. Of om, als toerist, even uit te rusten wanneer je de auto in de Malieveld garage hebt geparkeerd en je na inmiddels tien minuten lopen denkt: waar ‘begint’ nou de stad? Ik heb er een grootstedelijke oplossing voor bedacht. En ik denk niet dat iemand hier bezwaar tegen kan hebben, gezien wat we in de geschiedenis allemaal al met de Hofvijver hebben uitgespookt. Op de lange trappen, die tot de waterspiegel reiken, kun je zitten. Even genieten van Den Haag. De Hofvijver wordt vertrek- en eindpunt van ieder bezoek aan Den haag. Heb je de Hofvijver niet gezien, heb je niet even op de lange trappen gezeten, dan ben je er niet geweest. Die claim kunnen we gerust maken. En dan zoeken we er zo’n mannetje met een handkar vol kleine radiografisch bestuurbare zeilbootjes bij. Voor een eurootje een kwartiertje spelevaren. Op de Hofvijver in Den Haag, in het hart van de stad.

,

8 Responses to Hofvijver

 1. pieter maart 4, 2012 at 5:12 pm #

  een gouden idee. Hup aan de slag ermee

 2. Eduard maart 4, 2012 at 6:19 pm #

  Als het aan mij lag (wie gaat er met mijn in de politiek?), kwam dit weer terug:

  http://hofstijl.nl/2011/03/27/maar-waar-was-dit-dan-3

  • Eduard maart 4, 2012 at 6:20 pm #

   Maar dan met terrasjes achter deze huizen.

 3. Roel Wijnants maart 5, 2012 at 12:26 am #

  Leuk stuk ook het idee van de terras-treden alleen de bootjes gaat niet lukken met bom richting het torentje vinden ze niet goed :-))

 4. MobyDirk maart 5, 2012 at 5:00 pm #

  Boeiende schets van mijn favoriete Haagse plek, En niet alleen de Hofvijver spreekt mij aan, maar ook het schelpenpad van de Lange Vijverberg, Mooi idee verder!

 5. MobyDirk maart 5, 2012 at 6:05 pm #

  Nog ter aanvulling voor liefhebbers van de Hofvijver. Onlangs stuurde het Haags Historisch Museum me een afbeelding van een winterprent van de Hofvijver van Anton Pieck. Ik heb hem hier online gezet.

  http://members.chello.nl/d.vos35/anton.jpg

 6. Roel Wijnants maart 5, 2012 at 7:24 pm #

  @ moby dirk
  deze pieck is een daalder waard

 7. Maup maart 12, 2012 at 7:52 pm #

  Des te vaker ik naar het plaatje kijk des te sterker denk ik: waarom is dat er nog niet?!
  De trappen van de Hofvijver, geniaal!

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag