10 maart in Den Haag: Happy Birthday John Cage

John Cage is een van de merkwaardigste componisten die ik ken. “Alles is muziek” is zijn lijfspreuk. Dit jaar wordt zijn honderdste geboortedag gevierd hier te lande en elders. Elders zag ik van de week een verjaardagstaart installatie voor hem. Volledig volgehangen met microfoontjes die hem “Happy Birthday” toefluisteren.

Het meeste indruk op mij maakte daar een video reportage over een Kerk in het Duitse Halberstadt, meer dan 639 jaar oud, waar al sinds 2001 een orgel staat waarop een stuk van Cage zo langzaam mogelijk wordt gespeeld. Het is de bedoeling dat het stuk 639 jaar aan een stuk wordt doorgespeeld. Een toonwisseling vindt eens in de zoveel tijd plaats en is een belevenis waar mensen met busladingen op af komen. Zie bijvoorbeeld deze impressie. Maf toch?

Op 10 maart is in het Theater aan het Spui een voorstelling aan hem gewijd. Zie de trailer JOHN CAGE 100 / Nederlandse Premiere The City Wears a Slouch Hat

Comments are closed.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag