Medewerkers Haagse Wijk- WoonZorg bieden ontbijt aan Haagse raadsleden aan

Enkele tientallen zorgmedewerkers van HWW, georganiseerd in Abvakabo FNV, waren maandag 12 maart naar het verpleeghuis in Houtwijk gekomen om een ontbijt aan te bieden. Ze wilde hiermee aangeven dat ze zich grote zorgen maken om de kwaliteit van de zorg door het wegvallen van de voedingsassistent.
De voedingsassistent zorgt ervoor dat bewoners genoeg te eten en te drinken krijgen en voorkomt ondervoeding en uitdroging. Omdat hun collega is wegbezuinigd moeten de verzorgers de extra taak van voeding ook op zich nemen. “We hebben niet genoeg tijd om al die taken over te nemen, met het gevolg dat bewoners afvallen. Wij staan hier omdat we ons zorgen maken over de kwaliteit van zorg en de bewoners.”, aldus Wendy, één van de zorgmedewerkers van HWW. Abvakabo FNV wil in de nieuwe cao voor de verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT) afspraken maken over meer collega’s, terugdringing van de absurde flexibiliteit en meer waardering. De cao-onderhandelingen starten op 21 maart.

Houtwijk_HWW_Rob_Nelisse

Het bestuur van HWW wilde niet op de uitnodiging van de medewerkers ingaan, daarom boden de zorgmedewerkers het ontbijt aan verschillende lokale politici aan. Vertegenwoordigers van SP, PvdA, GroenLinks en HSP namen het ontbijt in ontvangst en zeiden dat ze vragen gingen stellen in de gemeenteraad. Bart van Kent raadslid voor de SP wil duidelijkheid van de wethouder. “Ik ben geschrokken van dit signaal en begrijp niet waarom het bestuur niet eerder heeft gereageerd op de signalen van hun eigen medewerkers. We willen van de wethouder weten waarom juist deze belangrijke mensen op de afdelingen wegbezuinigd zijn. De zorgmedewerkers geven een duidelijk signaal, hier kan het bestuur van HWW en de wethouder niet meer om heen.”

Houtwijk_HWW_Rob_Nelisse_2

De medewerkers overhandigden aan de raadsleden een dienblad dat symbool staat voor hun zorgen aan. Op het dienblad was te zien wat het verschil is tussen wat ze aan de bewoners willen geven en waar ze in de praktijk maar tijd voor hebben. Wendy schaamt zich voor de zorg die ze nu kan bieden. “We hebben geen tijd om te vragen wat ze op hun brood willen, dus geven we ze maar pap. Want met pap is de kans dat bewoners stikken het kleinst.” Ondanks dat de problemen al eerder aangekaart zijn bij het bestuur is er niks veranderd. Op 24 januari boden enkele honderden medewerkers een petitie aan het bestuur aan waarin ze zich zorgde maakte over de hoge werkdruk, hoge flexibiliteit en het wegbezuinigen van de voedingsassistent. Er werden 100 extra fulltime collega’s toegezegd, maar ondertussen zitten de voedingsassistenten nog gewoon werkloos thuis.

[Foto’s gemaakt door Rob Nelisse.]

, , , , , ,

Comments are closed.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag