Oligopolie van Albert Heijn?

Het is best een fijne winkel. Je kunt er goed lopen want ze hebben brede gangen. Soms staan er grote, hoge kratten in de weg maar die zet je zelf even opzij. Soms zit er een kassajuffrouw die zucht en steunt want ze heeft in geen twee uur pauze meer gehad en gooit een haffeltje appels over de toonbank alsof het stuiterballen zijn, maar verder is de Albert Heijn een geweldige winkel met vers brood en enorm lekkere appeltaart. Het is alleen zo dat je tegenwoordig bijna geen keus meer hebt; overal waar je komt zit een Albert Heijn!

In de buurt waar ik nu woon zit op bijna elke hoek van de straat een AH. Een kleine, grote, het maakt niet uit. Wil je ‘heel even’ een boodschap doen, ga je als vanzelf naar de Appie omdat het meest dichtbij is, maar je betaalt dan ook het dubbele! De Bonuskaart, erg leuke uitvinding, stelt niets voor. Ook bij de stations zie je alleen maar AH To Go’s. Lekker makkelijk. Maar je betaalt je scheel aan een piepklein papierenzakje boodschappen. Een foldertje uitpluizen vind ik ook een erg zielige bedoeling dus daar ben ik ook mee gestopt. Het irriteert me, dat geshop bij de Appie omdat je anders heel ver moet fietsen voor beetje betaalbare boodschappen.

albert heijn

Ergens vind ik het ook niet kloppen. Al die Albert Heijn winkels die zich overal vestigen. Gaat er een winkel dicht, prompt verschijnt er een AH winkel. Een paar jaar geleden zaten we nog om de tafel met vastgoedheren die ons ook meedeelden dat bij het oud belastingkantoor een Albert Heijn winkel zou kunnen komen. ‘Alweer eentje?’ riepen we toen verbouwereerd. Waar zijn de Liddl’s, Hoogvlieten, Jumbo’s en C1000 winkels in onze buurt? Waarom op elke hoek van de straat een kleine of grote AH vestiging? Alsof we er al niet genoeg hebben. Klinkt als een fijn stukje oligopolie-gedoe. (Ik wist eerst ook niet wat het precies was, maar als er een monopolie bestaat dan bestaan zijtakken natuurlijk ook.)

Het is tijd om andere supermarkten in kaart te brengen, of niet?


Supermarkten Den Haag AH excluded weergeven op een grotere kaart

[Foto gemaakt door FaceMePLS.]

, , , , , , ,

7 Responses to Oligopolie van Albert Heijn?

 1. Raaphorst maart 14, 2012 at 1:18 pm #

  Personeel van de AH denkt dat het hele normale prijzen zijn. Maar goeds, die wonen allemaal nog thuis bij moeders.

  De redding vind ik de HEMA die tegenwoordig ook verse groente en fruit verkopen.

 2. Maurits maart 14, 2012 at 5:56 pm #

  Albert Neijn!

  Ik kom bijna dagelijks bij de kleine Ap in de Weimarstraat. Puur voor de leuke kassameisjes uiteraard.

  Het oligopolie, machtig woord, van Ahold is inderdaad immens. In dat korte stukje Weimar’ zit behalve de supermarkt ook een Etos en een Gall & Gall… hele winkelcentra worden gedomineerd.
  Oh ja, en Bol.com, ook van Albert, maar dat is alleen online, hoewel het wellicht ooit de laatste boekwinkels gaat overnemen, als distributiecentra.

 3. Akbar Simonse maart 15, 2012 at 7:35 am #

  Op iedere hoek een AH, dat is heel herkenbaar. Op een loopafstand van 10 minuten heb ik er minstens 4. Gelukkig is er ook nog een (niet al te grote) COOP.

  Ze letten bij Appie ook heel erg op de kleintjes. Hoe kleiner de hoeveelheid hoe hoger de prijs…….

  • Raaphorst maart 15, 2012 at 7:38 am #

   Wist ik niet. Waar zit die precies?

   • Akbar Simonse maart 15, 2012 at 8:24 am #

    In de Prins Hendrikstraat. Niet heel groot maar wel goed voorzien.

    • Raaphorst maart 15, 2012 at 8:38 am #

     Top! Heb deze op het kaartje gezet.

 4. Niek maart 16, 2012 at 8:13 pm #

  Ik schreef er al eerder over dat ik het te gek voor woorden (..) vind, een soort AH-Erlebnis dus AH

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag