Moeten we bang worden van nep-WIFI?

Om direct op de titel te reageren: ja! Maar bang worden is 1, je wapenen is 2.

Wat is er aan de hand?

Het is eigenlijk heel simpel. Een boefje kiest een populaire netwerk-naam (SSID-naam genoemd) voor zijn fake WIFI-router, bijvoorbeeld ‘KPN Hotspot’, ‘Linksys default’, maar ook ‘Grote Markt’ zou kunnen. Als jij regelmatig gebruik maakt van een netwerk met eenzelfde naam dan zal jouw smartphone, tablet of laptop het netwerk van het boefje direct kiezen omdat de naam overeenstemt. Vervolgens kan het boefje heel eenvoudig alle gegevens gaan loggen van jou en alle gebruikers die via zijn WIFI-router contact maken met internet.

Wat is er tegen te doen?

Zoals Webwereld ook aangeeft, er zijn maatregelen die je kunt nemen:

  • WIFI totaal uitschakelen op de smartphone of tablet – is alleen bruikbaar als je internetgebruik binnen de bundel blijft, en is niet mogelijk voor laptopgebruikers die internet willen gebruiken
  • nooit meer gebruik maken van open WiFi-netwerken (dat zijn netwerken die geen wachtwoord vragen) – hoewel ik er niet 100% gerust op ben of alle smartphones een verandering van een met WPA2-wachtwoord beveiligd netwerk naar een open netwerk zullen weigeren, zo ja dan loop je nog steeds gevaar

Aanvullend zou ik adviseren om je smartphone of tablet zo in te stellen dat een netwerkverandering niet zomaar automatisch wordt geaccepteerd maar altijd manueel bevestigd moeten worden. Zo hou je zelf controle. Nadeel is inderdaad meer gedoe, maar beter dat dan dat je na een middagje bieren op een terrasje er achter komt dat al je wachtwoorden van je email, Twitter, Facebook, FourSquare, Flickr en recht zo die gaat, veranderd zijn.

Ik denk dat de boefjes van die fake WIFI-routers wel een probleem hebben als ze ontdekt worden. Maar goeds, da’s het risico van het vak zullen we maar zeggen.

, ,

One Response to Moeten we bang worden van nep-WIFI?

  1. Onno maart 24, 2012 at 9:03 am #

    Veel belangrijk lijkt me dat je alleen maar inlogt op sites en applicaties via een beveiligde verbinding zoals https. Dan zijn je gegegevens tenminste nog enigzins verseuteld en wachtwoorden niet 1-2-3 te achterhalen….

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag