The Hague Music Export

export-smallZowel Dyzack als de Groove Embassy zullen dit jaar op tournee gaan door de Balkan. Dat besliste de jury rond half één vannacht, nadat vijf Haagse bands ieder twintig minuten hun kunnen hadden laten zien.

Haagse bandjes beginnen in kelders en cryptes. Bazart is het podium voor alternatief Den Haag. Een bunkerachtige zaal aan een bijna verlaten deel van de Loosduinsekade. Even voor achten staan we met wat belangstellenden voor een gesloten deur. “We zijn nog niet klaar”, wordt ons van binnen toegeroepen. In het half donker passeert een groep van vier mensen. Drie geheel in het zwart gestoken Spaanse danseressen, begeleid door een heer  in het uniform van een 19e-eeuwse Londense koetsier. Met fraaie wandelstok.

Iets later gaan de deuren dan toch open. Vanavond strijden vijf bands om een tournee door de Balkan. In de jury onder andere de winnaar van vorig jaar, de zanger van Bombay Show Pig. De zaal loopt snel vol. Voor iedere band lijkt een aparte kring te ontstaan. Uitbundige omhelzingen, “ik ben haar tante”, zegt een vrouw bij wijze van introductie.

Dyzack is een éénmans-band. Klassieke singer/songwriter outfit van gitaar en mondharmonica op standaard. Maar dan ook een boog. Hij begint met vioolspelen. Althans dat is zijn term voor het bewerken van de gitaar met de boog. Er ontstaat een rijk palet aan lome klanken. Zoveel tonen en kleuren tegelijkertijd, loopt er geen bandje mee? “Geen samples”, zal hij zelf later verontwaardigd reageren op een suggestie van de presentator. Goed Dyzack maakt dus ambient muziek. Althans voor twee minuten en dan barst een wervelwind met onnavolgbare wendingen los die pas na achtien minuten weer tot bedaren komt.

Atlantic Attraction heeft de pech dat de slaggitarist ziek is. De vervanger doet het goed. Ze brengen fuzzy gitaarmuziek op een strak ritme. De zanger heeft een wat iele stem. Is wel erg zenuwachtig. Halverwege: “Dit wordt ons laatste liedje, eh, oh nee, we doen er nog twee”. Tijdens het optreden neemt het geroezemoes in de zaal toe.

WOOT is de volgende band. Ze hebben net de Grote Prijs van Nederland gewonnen. Ze doen een uitgebreide soundcheck. Het soort band dat je vaak bij De Wereld Draait Door ziet. Strak, hard en wat mij betreft de gedoodverfde winnaar.

Dan Groove Embassy. Maken de naam volledig waar, een funky vijfmansformatie die hun set van twintig minuten afwerken als een groot feest. Niet in de laatste plaats tot genoegen van de vele familieleden.

Tenslotte Nicad. Vijf muzikanten uit alle windstreken waaronder een accordeonist. De muziek is veelbelovend, maar de samenhang in het spel van de diverse muzikanten is er niet altijd.

Terwijl we kijken naar een filmpje over de tournee van Bombay Show Pig van vorig jaar, gaat de jury in beraad. Het duurt lang, heel lang. Niet verwonderlijk met zoveel kwaliteit. De uitslag is bijzonder. De eerste van de twee winnaars is Dyzack, een beslissing die door iedereen met instemming wordt begroet.

Dan de echte verassing van de avond: ook Groove Embassy mag mee. Nooit bandleden zo blij gezien.

Een mooi einde van een avond waar we weer eens gezien hebben hoeveel verassend Haags talent er is.

Vanavond treden de al langgeleden grijsgedraaide UK Subs op in Bazart (noot redactie: lees morgen het verslag daarvan hier op Hofstijl).

, , , , , , ,

2 Responses to The Hague Music Export

  1. karin r. maart 18, 2012 at 9:19 pm #

    zag dyzack bij een huiskamerconcert pas geleden. aparte dude. 🙂

  2. Elizabeth maart 20, 2012 at 8:14 pm #

    Ja belachelijk! Het wemelde daar gewoon van de familieleden. En allemaal een briefje op hun rug met ‘broer resp. zus, pa danwel moe’ erop. Gewoon bij de deur weigeren dat soort tuig! Maar goed dat die arme, eenzame Dyzack heeft gewonnen.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag