Boottocht van Haags centrum naar Scheveningen met de Willemsvaart

Den Haag is mooi, maar vanaf het water misschien nog net iets mooier. Daarom ging Hofstijl gisteren, op die prachtige eerste lentedag, samen met enkele vaste bezoekers van de Opuh Koffie aan boord bij de Willemsvaart om van de Uilebomen in het centrum tot aan het eind van de Haringkade in Scheveningen te varen. Het werd een prachtige tocht.
En bovendien erg informatief. Niemand, of bijna niemand(?) in Den Haag weet meer over de stad te vertellen dan Schipper Chris Schram. Over het onstaan van de verbinding tussen de stad en de zee, het kanaal dat op aandringen van Koning Willen I werd gegraven (vandaar de naam), over vergeten anekdotes en specifieke panden en bouwstijlen, over de Tweede Wereldoorlog die nog op veel plekken littekens nalaat in het weefsel van de stad, en over nog veel meer.


Route Willemsvaart weergeven op een grotere kaart 

Sinds 3 jaar vaart schipper Chris Schram zijn Willemsvaart tussen stad en strand. Hij maakt rondvaarten in het oude centrum en boottochten over de grachten en kanalen van hartje Den Haag naar Scheveningen, of andersom natuurlijk.

Zie hieronder meer foto’s van de Willemsvaart.


foto CC : Roel Wijnants

, , , , ,

5 Responses to Boottocht van Haags centrum naar Scheveningen met de Willemsvaart

 1. Fabio maart 22, 2012 at 9:25 pm #

  Gááf. Dattie ook richting strand ging wist ik niet.

 2. Chis maart 22, 2012 at 10:42 pm #

  We varen sinds tussen stad en strand

  We hebben een aanlegplaats bij de Haringkade/Vijzelstraat (5 minuten langzaam lopen van het Seinpostduin en strand) en we kunnen aanleggen bij de Houtrustbrug, Circa 15 minuten lopen van haven en Zuiderstrand.

  We noemen het de “strand-relax”, want Willemsvaart is méér dan alleen maar varen..

 3. Chris maart 22, 2012 at 10:43 pm #

  Chris mag ook 😀

 4. Chris maart 22, 2012 at 10:45 pm #

  en “we varen sinds..” de zomer van 2009……

  Zo krijg je wel heel veel reacties in zeer korte tijd.. waar is de edit knop 😀

  • Maup maart 23, 2012 at 6:48 pm #

   Je hebt de edit-by-comment-knop gevonden 😉
   Het was een mooie vaart, genoten. Ook vandaag was het weer prachtig weer, het vroege vaarseizoen is erg fraai begonnen dit jaar.

   Rondvaarten in de Haagse grachten zijn al een paar jaar bekend maar dat er op Scheveningen wordt gevaren is bij een groot publiek nog een nieuwtje, blijkt ook uit Fabio’s reactie. In mijn directe omgeving merkte ik dat bijna niemand dat wist.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag