Waar is Jantje? Verwijderd voor ‘onderhoud’ door Gemeente Den Haag!

verwijderd-voor-onderhoud-w680

De kunstenaar van het beroemdste Haagse kunstwerk Jantje, Ivo Coljé is begin deze maand overleden (zie dit Hofstijl bericht). En nu, nog geen maand later, is het kunstwerk door Gemeente Den Haag onder het motto van ‘onderhoud’ verwijderd terwijl de rouwkransen nog om het kunstwerk liggen!

… ik zou bijna zeggen: ik heb er geen woorden voor. Maar dat klopt niet, woorden genoeg! We zijn woedend!

Jantje verwijderd

Update (Maurits Burgers):

Zojuist gesproken met Binder Art Services, het bedrijf dat zich bezig houdt met het in stand houden en beheren van bestaande en nieuwe kunstwerken in de openbare ruimte. Het beeld blijkt inderdaad in opdracht van de Gemeente te zijn verwijderd.
Het onderhoud dat gepleegd wordt betreft de beveiliging van het beeld. Zoals we allemaal regelmatig kunnen lezen is er een ware plaag van bronsdieven actief.  Binder Art Services zal nog meer beelden in Den Haag gaan beveiligen. Op zich een goede zaak.
Waarom nu juist Jantje,  zo ongelukkig getimed, van zijn sokkel is gehaald is iets dat alleen de Gemeente Den Haag kan beantwoorden. Van het recent overlijden van de beeldhouwer van Jantje was Binder niet op de hoogte.

, , , , , , , , , , ,

18 Responses to Waar is Jantje? Verwijderd voor ‘onderhoud’ door Gemeente Den Haag!

 1. Roel Wijnants maart 22, 2012 at 4:14 pm #

  Lijkt wel grafroof, de beeldhouwer is op 2 maart overleden en nu moet dat beeld zonodig gerestaureerd. Nog niet zo lang geleden is er een nieuwe pluim op de hoed gezet, als het beeld zo nodig aan restauratie toe is hadden ze het toen gelijk moeten doenIvo wordt nog steeds geëerd met bossen bloemen en briefjes En dan halen ze het gewoon weg , We maken wel eens grappen over de Belgen maar dit is er ook een in de categorie
  Onvoorstelbaar

 2. Janneke van Haasteren maart 22, 2012 at 4:17 pm #

  wat een klunzige actie van de gemeente !!

 3. Roel Wijnants maart 22, 2012 at 4:19 pm #

  Goeie info reportage

 4. Thijs van Ulden maart 22, 2012 at 4:20 pm #

  Gemeente Den Haag

 5. Akbar Simonse maart 22, 2012 at 4:26 pm #

  Van de gemeente den Haag kan je van alles verwachten maar zelden iets goeds!!! Zeker net zo’n soort onderhoud als aan het pand op het Stationsplein….

 6. Roel Wijnants maart 22, 2012 at 4:26 pm #

  De aangewezen persoon
  Hier werd nog respect getoond

 7. Roel Wijnants maart 22, 2012 at 4:31 pm #

  Als het onderhoud net zo lang gaat duren als het paard op het Koningsplein vrees ik dat ik (70) dit beeld niet meer terug ziet . zie hofstijl
  http://hofstijl.nl/2011/11/24/gesukkel-met-een-sokkel-het-verdwenen-paard-gevonden/

 8. Maup maart 22, 2012 at 5:06 pm #

  Zie UPDATE onderaan het bericht.

 9. Elsje Heuff maart 22, 2012 at 5:15 pm #

  Ik moet toegeven dat ik (de vriendin van de onlangs overleden Ivo Coljé) me gisteren helemaal rotschrok en behoorlijk van de kaart was bij het zien van de lege sokkel. Ik heb inmiddels wel contact met de gemeente gehad en gehoord wat er aan de hand was.
  Het moment is slecht gekozen, maar de bedoelingen zijn zeker goed. Omdat er op het ogenblik ontzettend veel bronzen beelden gestolen worden, heeft de gemeente besloten veiligheidsmaatregelen te treffen. Daarom wordt er op het ogenblik een aantal bronzen beelden tijdelijk weggehaald en voorzien van beveiliging. Haags Jantje is een van de eerste beelden waar aan gedacht is en daarom is het als een van de eerste beelden weggehaald. De planning was er al en het is een ongelukkige samenloop van omstandigheden dat dat nu net is gebeurd zo kort na Ivo’s overlijden. Waarvoor excuses zijn gemaakt. Men heeft hier niet bij stilgestaan, anders was nog even gewacht.
  Behalve dat er beveiliging wordt aangebracht wordt er ook een scan gemaakt van het beeld zodat,voor het geval dat het toch nog wordt gestolen, er een nieuwe kan worden gemaakt, en er wordt ook noodzakelijk onderhoud (Ivo had al aangegeven dat dat nodig was) gepleegd. Nogmaals, een slecht gekozen moment, maar de bedoelingen zijn goed.

 10. Roel Wijnants maart 22, 2012 at 5:17 pm #

  @ Maup
  Onderhoud is in mijn ogen toch iets anders dan een beschermende maatregel tegen bronsdieven. Wat helaas nodig schijnt te zijn .
  Het was even een storm in een……. hofvijver :-))

 11. karin r. maart 22, 2012 at 5:56 pm #

  het is slordig. en een beetje communicatie was misschien handig geweest, zeker naar de nabestaanden toe. maar ook dat gaat niet echt lekker in een bureaucratisch geheel. …

 12. Maup maart 22, 2012 at 6:55 pm #

  Dank voor je reactie Elsje.
  Goed bedoelde bad timing inderdaad, een misstap van een overheid die niet kan dansen…
  Dat er ook een 3d-scan wordt gemaakt is goed nieuws.
  We spraken nog over bronsdieven bij de start van de Haagse Poëzieroute, maar we grapten over het beeld van Couperus, zo bizar.

 13. JoseDay maart 23, 2012 at 10:24 am #

  Haagse Gemeente-aktiviteiten!! Je blijft je verbazen!

 14. Roel Wijnants maart 31, 2012 at 12:10 am #

  Inmiddels is ook Couperus van zijn sokkel gehaald Wie zong het lied :de wereld is leeg zonder jou”.
  Kom vanavond met verhalen dat Couperus is verdwenen
  Louis Couperus

 15. Raaphorst maart 31, 2012 at 10:08 am #

  En dat zo’n gemeente ambtenaar vervolgens de beelden op de verkeerde plek laat terugzetten…

 16. Maurits Burgers maart 31, 2012 at 10:15 am #

  Zei Couperus niet ‘Zo ik iets ben ben ik… een zooi kilo’s brons’.

 17. Roel Wijnants maart 31, 2012 at 10:20 am #

  @marco Voor het Catshuis staat een roestig beeldhouwwerk bestaande uit 2 platen Toen het er net stond heeft een ijverige ambtenaar die er toevallig langs kwam het door de gemeente reiniging laten ophalen als gedumpt afval. dus het verwisselen zou me niet verbazen:-))

 18. Roel Wijnants april 4, 2012 at 12:58 am #

  Jantje is beveiligd en 3d ingescand weer op z’n vertrouwde plek op de Vijverberg.
  Hoeraaaaa!!!!! Jantje is weer terug

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag