Stadslandbouw

Stadslandbouw is ‘hot’. Van leegstaande kantoorgebouwen een groententuin maken is een rage. En plantsoenen ombouwen tot een moestuin is meer dan hip. Iets wat inwoners van Parijs, Havana, Londen en New York al lang weten, zij moestuinieren er immers al tijden lustig op los. Ja, wat denk je, een hobby met zo’n kekke naam als Urban Agriculture, Farming The City, Productive Urban Landscape of Stadsboeren wordt natuurlijk vanzelf wel een trend. Toch blijkt stadstuinieren veel meer dan alleen maar een bevlieging.

Nu het regulier schoffelen van gemeentelijk kijkgroen niet meer te betalen is, en de soesa rond verlaten kantoren de spuigaten uit loopt, kunnen we van de groene gemeenteperken en betonkolossen maar beter een productieve moestuin maken. Dat levert in elk geval iets op: verbondenheid tussen stadse inwoners en voedsel. Samen tuinieren is gezond, sociaal en zinnig, bovendien maakt het onze kinderen bewust van hoe planten groeien. Ook levert het een bijdrage aan het nadenken over diverse mogelijkheden van: ‘hoe de wereldvoedselproblematiek aan te pakken’. Want dát is uiteindelijk de onderliggende urgentie.

Stroom Den Haag zoomt sinds vier jaar in op de relatie tussen stadse inwoners en voedsel. Met succesvolle evenementen als Foodprint, Nils Norman’s Eetbaar Park, het struisvogeldiner, DagHap, Food Scape Schilderswijk, Tomato Habitus, Park Supermarkt, lezingen van Carolyn Steel –de auteur van Hungry City- en het organiseren van zaden- en tuinspullenruilmiddagen. En dat is precies hoe we dit thema stadslandbouw moeten aanpakken, van ‘onder af’, door de mensen zelf. Uiteindelijk zullen gemeenten dan de initiatieven steunen.

Iets wat een aantal Nederlandse gemeentebesturen inmiddels al doen. Zij juichen de komst van een stadsboerderij naar hun gemeente toe. Ja goed, een klein handje geholpen door de economische crisis die onze afhankelijkheid van de slechtst vijf mega-grote internationale voedselproducenten zo kwetsbaar pijnlijk blootlegt. Rotterdam besloot onlangs toestemming te geven voor de realisatie van een stadsboerderij op braakliggende grond. Een boerderij op een perceelgrootte van één hectare levert 5000 maaltijden. Er is plaats voor vijf van deze Rotterdamse stadsboerderijen. In elf andere plaatsen in Nederland worden nu in rap tempo leegstaande kantoorpanden in gereedheid gebracht als landbouwplek. Vanuit Den Haag is nog geen nieuws te melden.

Moestuinieren, het klinkt zo zoet… en saamhorigheid tijdens het wieden is fijn, kinderen in contact brengen met de natuur is goed. Radicaal nieuwe voedselscenario’s bedenken om de 9 miljard mensen in 2050 te voeden is de hoofdzaak. Op 5 april 2012 vindt het door Stroom georganiseerde internationaal voedseltribunaal in Den Haag plaats. Want stadstuinieren en stadslandboerderijen mogen dan wel  charmante bewegingen zijn, de toekomst van ons voedsel gaat gewoon… over de toekomst van de mens.

, , , , , , , ,

One Response to Stadslandbouw

  1. Raaphorst april 2, 2012 at 10:29 am #

    Onwijs interessant!

    Vanavond is er een interessant debat over de zakelijke leegstand waar je dit soort ideeën kwijt kunt, zie https://www.facebook.com/events/261179757298042/

    Ik moest ook denken aan de geweldige botanische tuinen die ik in Brussel en Gent zag.

    de tuinen van de Universiteit van Gent

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag