Lot Marinello liet gemeentepolitiek niet ijskoud

Henk Kool heropent Marinello

Henk Kool speechend onder de luifel. De dame met de ‘tijgersjaal’ links is een blije eigenaresse Melanie Panciera.

Bijna iedereen kent ijssalon Marinello wel: sinds 1944 een vertrouwd beeld in de Spuistraat. Een opmerkelijk jaartal om te beginnen, overigens. In 1944 was er volgens mij in Nederland geen ijs meer te krijgen. Alleen maar ‘opklop’: suikerbietenwater-schuim met wat smaakessence.

Maar dat is gelukkig alweer heel lang geleden. Want sinds jaar en dag is Marinello hèt baken voor echt Italiaans IJs met een grote ‘IJ’ in de Spuistraat. Althans, was. De huren zijn daar zo hoog, dat zelfs deze gerenommeerde zaak er de brui aan moest geven.
Gelukkig trok mijn vroegere klasgenoot van het Daltonlyceum Rik Zakee hierover aan de bel bij onder andere raadslid Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij. Die heeft  dit in de raad aangekaart. Wethouder Economie Henk Kool trok zich deze kwestie aan en heeft bijstand verleend aan de zoektocht naar een andere lokatie.

Die is gelukkig gevonden en wel op de Lange Poten, vrijwel op de hoek met het Spui, tegenover de ingang van Nieuwspoort. Wel gunstig, want ook journalisten lusten graag een ijsje. Zegt Henk Kool. En hij kan het weten, want hij is van huis uit journalist.

Wethouder Economie Henk Kool overhandigt Joris Wijsmuller een zelfgeschept ijsje.

Wethouder Economie Henk Kool overhandigt Joris Wijsmuller een zelfgeschept ijsje.

Vandaag – dat was dus op dinsdag 3 april – is de ijszaak opnieuw geopend: Henk Kool, die overigens aanvankelijk de naam van de zaak leek te verwarren met een Italiaanse citruslikeur, overhandigde Joris Wijsmuller een zelfgeschept ijsje, waarna eigenaresse Melanie Panciera rondging met een nieuw aanbod uit haar winkel: bolvormige ijsjes met een harde, zoete coating.

> Meer over de heropening van Marinello op Haags Allerlei.

 • Klik op de foto’s voor een grotere weergave.

, , , ,

6 Responses to Lot Marinello liet gemeentepolitiek niet ijskoud

 1. Patrick Rasenberg april 4, 2012 at 9:08 am #

  Snel een ijsje halen daar. Ik mis zelf nog steeds Bruna op de Beeklaan. Alweer jaren weg, maar dat was nog eens ijs!

  • HappyHotelier april 18, 2012 at 10:21 pm #

   @Patrick

   In de Weimarstraat tegenover de AH is er tegenwoordig de Spijs Salon

 2. Martijn april 5, 2012 at 10:42 pm #

  Hoi Eduard, jammer dat je je mede-Hofstijler, die net zo “geëerd” werd als Joris (en wegens dezelfde redenen), over het hoofd hebt gezien, zowel in woord als beeld. Verder was het natuurlijk een middag om je vingers bij af te likken 😉

  • Eduard april 5, 2012 at 10:52 pm #

   Ernstige zaak. Heb je daar misschien ook een foto van (met tekst)? Dan plaats ik die er alsnog bij.

 3. Martijn april 17, 2012 at 11:56 pm #

  http://www.nufoto.nl/fotos/276192/feestelijke-heropening-ijssalon-marinello-in-den-haag-.html maar wel wat rechten-kwesties denk ik 😉

 4. Martijn april 17, 2012 at 11:57 pm #

  en de inhoud: http://theodorepronk.wordpress.com/tag/marinello/

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag