Politiek Cafe Den Haag met een draaikontende Marnix Norder

Marnix Norder

Twee afgevaardigden van Hofstijl, waaronder ikzelf, togen gisterenavond af naar de Haagse Kluis voor het Politiek Cafe Den Haag met in de hoofdrol wethouder Marnix Norder. Zo te zien was daar vooral de liberale Hagenaar op afgekomen. Tenminste, als ik mag generaliseren op spencers (roze in het bijzonder), pakken, gladde haren en goed gepoetste schoenen. Oh ja, en het bezigen van een keurige toon. Maar om kort te gaan: ik mag die welopgevoede mede-Hagenaars wel. Gisteravond werd namelijk duidelijk dat wij allen, de Hagenaars en Hagenezen dus, in hetzelfde schuitje zitten. En duidelijk werd dat wethouder Norder zich graag buiten die groep plaatst.

Norder wist te melden dat er in Rijswijk 40% zakelijke leegstand is. En dat in Leidschenhage door de leegstand en teruglopend bezoek een probleemsituatie ontstaan is. Norder is van plan om sommige panden om te toveren tot woningen en studentenhuisvesting.

Opvallend was wel dat toen ik Norder voorlegde dat uit een onderzoek is gebleken dat in 2015 een kwart van de zakelijke markt leeg zal staan, hij aangaf dat onderzoek – uitgevoerd door ABN Amro – niet te kennen (#fail). Vervolgens vroeg ik hem hoe het kan zijn dat een pand als het oud Belastingkantoor bij station HS leeg kan staan en of Den Haag daar geen pressie op uit kan oefenenen. Norder meldde dat hij met een zakenpartner, een bemiddelaar sprak en niet met de eigenaar Mayfield zelf. Meneer Mayfield zit in Engeland op zijn luie reet. Feit wil ook dat zo’n Mayfield dat pand belastingtechnisch kan aftrekken, ook al staat het pand volledig leeg. Nu is er in Duitsland een wet die zoiets tot maximaal 3 jaar toestaat, daarna moet je als pandeigenaar iets gaan doen. Meneer Norder liet niet weten of hij daar iets aan gaat doen.

Daar gaan wij ons niet mee bemoeien, dat moet worden teruggeven aan de markt

Dat zei Norder letterlijk. En dat is in een notendop de houding van onze wethouder. Hij neemt de verantwoordelijkheid dus duidelijk niet. Het is niet zijn pakkie an. Crisis of niet. En ondanks gruwelijk groot groeiende zakelijke leegstand. Tegelijkertijd vindt Norder dat Den Haag wel nieuwe panden moet laten bouwen, want dat is het visitekaartje van Den Haag. En het zou werkgelegenheid geven. Maar ziet hij werkelijk niet dat als we tegelijkertijd de zakelijke leegstand laten groeien het probleem verschuiven en ons visitekaartje aan het verkwanselen zijn?

Een man in een spencer liet weten met een leegstaand pand te zitten en zich niet geholpen voelt door de gemeente. De man kwam met de vraag waarom in 2003 de Blauwe Aanslag zo nodig door 450 politiemensen ontruimd moest worden. Tot op de dag van vandaag is het er nog steeds een braakliggend terrein. Norder liet weten dat dat door zijn voorganger Noordanus uitgevoerd is. Om eraan toe te voegen dat hij zelf nog steeds met plezier langs dat braakliggende terrein rijdt omdat de wegen daar verbreedt waren en het verkeer er inmiddels zo heerlijk door kan stromen.

Het café zat vol ondernemers, de ene wat conservatiever, de ander wat creatiever, maar een groep waarmee een boel mogelijk is zou je zeggen. Norder deed er niets mee. Dit is een man die verzon voor Den Haag Centraal een pand in de letter M neer te zetten zodat ‘ie later tegen zijn kinderen zou kunnen zeggen: ‘kijk, dat heeft papa laten maken’. Een man met zulke waanideeën moet tegen zichzelf en Den Haag in het bijzonder in bescherming worden genomen.

Politiek Cafe Den Haag

Politiek Cafe Den Haag

Politiek Cafe Den Haag

(foto’s met permissie onder Creative Commons BY-SA-NC: Mariëlle Ernst)

, , , , , ,

5 Responses to Politiek Cafe Den Haag met een draaikontende Marnix Norder

 1. Henk van Schepen april 3, 2012 at 1:46 pm #

  En zo is het maar net! samen met Multiculti subsidieverstrekker Baldewsingh en Wijdenker maar IKdoener Kool De ondergang van onze stad. Bedankt PVDA,

 2. karin r. april 3, 2012 at 1:50 pm #

  Erg veel spreektijd om een wollig verhaal te doen. … Bovendien wil ik via deze weg even rechtzetten dat mensen die creatieve ondernemers zijn niet persé schilderen. … #generaliseren

 3. Raaphorst april 3, 2012 at 2:40 pm #

  UPDATE: foto’s van Mariëlle Ernst toegevoegd.

 4. Maup april 4, 2012 at 10:05 am #

  Top verslag, mooie foto’s.
  Ik vind de Duitse wetgeving betreffende leegstaande panden wel goed. Zou hier zeker goed werk doen denk ik.

 5. Oosterbaan april 4, 2012 at 10:35 pm #


  Op dit filmpje kun je zien hoe Den haag vanuit alle richtingen wordt gedomineerd door de bouwsels van deze wethouder.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag