Er is er 1 jarig: Robert Doisneau

Robert Doisneau

Stadsliefde is echte liefde.

Vandaag precies 100 jaar geleden werd Robert Doisneau geboren. Een fotograaf die levenslang verliefd bleef op zijn stad Parijs. De man die met zijn foto van een kussend stelletje – The Kiss voor Life Magazine – wereld beroemd werd. De man die door die ene foto Parijs als stad van de liefde wist neer te zetten. Het was een man die het vastleggen van het straatleven prefereerde boven modefotografie.

The marvels of daily life are so exciting; no movie director can arrange the unexpected that you find in the street.

Aan de foto The Kiss kleeft een wrang verhaal. Het stel Jean en Denise Lavergne dacht zich in de foto te herkennen en spanden een rechtszaak tegen hem aan. Tegen zijn zin in moest hij nu voor de rechter verklappen wie de personen op de foto waren; de beginnende acteurs Françoise Delbart en Jacques Carteaud. Robert won hiermee de rechtszaak maar de kwestie deed hem zoveel verdriet waardoor hij nog geen jaar later kwam te overlijden. Zijn dochter Annette zei hierover:

We won in the courts, (re: The Kiss) but my father was deeply shocked. He discovered a world of lies, and it hurt him. ‘The Kiss’ ruined the last years of his life. Add that to my mother suffering from Alzheimer’s and Parkinson’s, and I think it’s fair to say he died of sadness.

Robert weigerde zich aan te sluiten bij het internationale fotobureau Magnum Photos omdat hij helemaal niet wilde dat zijn foto’s internationaal bekend zouden worden. Hoewel The Kiss dit wel veroorzaakte, bevestigde die foto ook zijn gelijk.

doisneau_kiss-w680

, , , ,

Comments are closed.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag