Azijn | Een koninklijke fluim

spitting

Een fluim van een 74-jarig staatshoofd recht in je gezicht gekwat krijgen is onaangenaam. Danig onaangenaam dat het niet onbegrijpelijk is dat de bespuugde in woede uitbarst. Dat is het gevoel dat oplaaide bij de Spanjaarden toen bekend raakte dat Koning Juan Carlos op olifanten meende te moeten jagen in Botswana. Dat het volk kreunt onder een ongemeen harde crisis was Juan even ontschoten. Dat hij op 18-jarige leeftijd zijn 4 jaar jongere broer Alfonso in Estoril per ongeluk een .22 kogel door het hoofd joeg heeft zijn liefde voor wapens er nooit minder doen op worden. Hardvochtig volkje die adel me dunkt.

Een slordige 44.000 euro kost een dergelijke olifantengrap. Juan Carlos, de immer breed glimlachende joviale koning van de jungle en Spanje, moet een enorm gevoel voor humor hebben: “Als erelid van het Wereld Natuur Fonds zal ik zelf eens gaan uitvogelen of dat olifantenjagen inderdaad zo schandalig is”, moet hij gedacht hebben. Na het beest een enorme kogel in zijn schedel geplant te hebben moet hij geconcludeerd hebben dat het allemaal wel meeviel met die schandaligheid en ging alras voor het gedode beest poseren. Toen zijn 13-jarig kleinkind Froilan verleden week maandag de foto zag, joeg hij van opwinding een .36 kogel door zijn voet.

Was Juan zo lomp niet geweest om in zijn vakantiehuisje tegen de vlakte te gaan en een heup te breken, had er geen haan naar gekraaid. Het lot besliste er anders over. Waarvoor dank lot. De eerste minister van Spanje, Rajoy kwatelde meteen op het nieuws: “Wij waren op de hoogte van deze privé-reis”, alsof dat deze rochel rechtvaardigde. Uit dezelfde mond kwamen amper twee weken terug de woorden: “Wij nemen besparingsmaatregelen die we zelf niet graag nemen maar het volk moet in deze tijden een zware inspanning leveren.” De fluimen staan in aanbieding.

Had de koning op dat moment net de televisie uitstaan? Waren deze woorden niet voor zijn koninklijke flaporen bestemd? Of zat hij toen al in Botswana waar het nieuws uit zijn thuisland hem moeilijk bereiken kon?

Geef aan elk lid van de koninklijke familie een wapen en maak hen wijs dat het paintballguns zijn. Hopelijk roeien ze elkander uit.

, , , , ,

One Response to Azijn | Een koninklijke fluim

  1. Maggy Genç april 17, 2012 at 11:10 am #

    Wat verbeelden de royals overal ter wereld zich……afzetten die handel, ik heb er geen goed woord voor over. Nee, ook niet over de oranjes hier, een villa in Griekenland, prive haven, prive land, prive strand, en de mensen hier moeten naar de voedselbank……

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag