Lifestyle | Shop Jouw Garderobe

garderobe

Een overvolle kast waar niets meer bij in past en toch niets om aan te trekken. Net dat ene jasje die toch weer een andere sluiting heeft. Dipje wegshoppen. Kopen om het kopen. Of gewoon omdat je zin hebt in een nieuwe garderobe of om geld uit te geven. Herkenning?! Als modeliefhebber enorme herkenning! Vooral die overvolle kast en zin in een nieuwe garderobe. Gefascineerd door Judith van Doorn en haar project No Shopping. Drie maanden niet winkelen en het doen met de spulletjes die je hebt. Gefascineerd door het feit dat je op een creatieve manier met je garderobe leert om te gaan en aan het winkelen bent in je eigen garderobe. Erg benieuwd was ik naar haar verhaal achter No Shopping en de drive om het vol te houden.

Inspiratie om aan No Shopping te beginnen.
“Ik ben altijd al gek op winkelen geweest. Toen ik een keer in mijn kast keek en die enorme stapels shirtjes en truitjes zag, realiseerde ik me dat ik vaak ‘koop om het kopen’ in plaats van omdat ik iets heel mooi vind of nodig heb. Ik had gelezen over een groep vrouwen die een jaar niet hadden gewinkeld. Gewoon omdat ze, net als ik, meer dan genoeg kleren hebben. Door niet te winkelen wilde ze op een meer creatieve manier met hun garderobe omgaan.”

De drive om het vol te houden.
“Ik wilde laten zien dat ik het kon. Aan mijzelf, maar ook aan iedereen die wist dat ik dit ging doen. Ik keek opnieuw naar mijn kleren en zag dingen die ik meer dan een jaar niet had aangehad, maar eigenlijk heel leuk waren!”

No Shopping Periode.
“Ik begon de tweede week van januari. De bedoeling was dat ik tot 1 april geen kleding, sokken, ondergoed en accessoires mocht kopen. Een paar weken later had ik een gala. Die middag fietste ik langs een etalage en zag ik een riem die zo goed bij mijn jurk paste, ik kocht die riem en vond dat ik daarom een week langer niet mocht winkelen. Het werd 8 april.”

Ik stop ermee! Is dat eventjes in je op gekomen?
“Nee, eigenlijk niet. Wat ook hielp was dat het die tijd zo koud was. Het is dan opeens een stuk minder belangrijk hoe je eruit ziet.”

Een echte shopper voor No Shopping.
“De laatste tijd kocht ik heel veel. Elke week wel iets. Niet altijd dure dingen, maar als ik dan aan het eind van de maand alles bij elkaar optelde was het toch best veel.”

Jou favoriete kledingstuk.  
“Ik heb niet 1 favoriet kleding stuk, maar voor elk deel van mijn lijf wel een of twee. Ik heb twee leren jasjes waar ik erg blij mee ben. Een daarvan heb ik in Florence gekocht, de ander in Lissabon. Ik kan heel erg genieten van goede kwaliteit, mooie afwerking en knoopjes, dat soort dingen. Ik houd van mijn Levi’s curved id jeans en Diesel spijkerbroek. Die zitten altijd goed als ik niet weet wat ik aan moet doen. Mijn blouse van Scotch & Soda gekregen van een vriendin, een crème kleurige wollen jurk van McGregor en in de zomer mijn zwarte mouwloze maxi dress van Zara. En dan vergeet ik nog schoenen en tassen, heel veel tassen!”

Terug naar de winkels!
“Na drie dagen ben ik de stad in gegaan om iets te kopen, maar misschien als Pasen er niet tussen had gezeten eerder.”

Het eerste kledingstuk na de periode No Shopping.
“Schoenen. Het is zo koud geweest in de maanden dat ik niets kocht dat ik alleen maar uggs droeg. Ik had zin in leuke schoenen!”

Voor herhaling vatbaar?!
“Ja! Ik denk er nu zelfs weer over om het weer te doen. Toen ik niets kon kopen hechtte ik meer waarde aan de kleren die ik had, in plaats van dat ik nadacht over wat ik wilde kopen. Misschien moet ik mijzelf alleen verbieden om die goedkope shirtjes te kopen bij H&M en Zara. Na een paar keer wassen kun je het vaak niet meer dragen. Het was een mooie uitdaging en die ga ik graag nog een keer aan, misschien met een paar andere mode liefhebbers!”

Blog | Judith van Doorn
Artikelen van Judith | op Hofstijl

, , , , , ,

6 Responses to Lifestyle | Shop Jouw Garderobe

 1. Marieke Vos april 26, 2012 at 12:30 pm #

  Ach, Franse vrouwen hebben een supergarderobe die bestaat uit slechts 5 basisstukken. Althans volgens het ‘5 piece French wardrobe’ systeem (tik maar eens in op Google). Kijken of Haagse vrouwen dit ook kunnen: het vijf kleruh plan….

 2. Imke april 26, 2012 at 1:24 pm #

  Leuke Tip! Ook zeker de moeite waard om een keer te proberen.

 3. karin r. april 27, 2012 at 1:23 pm #

  leuk stukje!

 4. Lotte Hendrikx mei 3, 2012 at 5:15 pm #

  Hmm, misschien is dat wel iets voor op de Bucket List? 🙂

 5. Imke mei 4, 2012 at 4:29 pm #

  ik zal hem er bij zetten lot!

Trackbacks/Pingbacks

 1. no shopping op Hofstijl « @judithellen - april 28, 2012

  […] ‘Een overvolle kast waar niets meer bij in past en toch niets om aan te trekken. Net dat ene jasje die toch weer een andere sluiting heeft. Dipje wegshoppen. Kopen om het kopen. Of gewoon omdat je zin hebt in een nieuwe garderobe of om geld uit te geven. Herkenning?! Als modeliefhebber enorme herkenning! Vooral die overvolle kast…’  lees verder.. […]

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag