De wilde duinen – Vos eet konijntje

Fox with young rabbitDe Duinen van Den Haag, een prachtig natuurgebied.
Het is net Afrika maar dan anders, met al haar prachtige wilde fauna en flora, een goede serie natuurdocumentaires meer dan waard. Zo zou je de Harstenhoek met de Serengeti kunnen vergelijken, met die jaarlijks cyclus van gnoes en zebra’s , en die leeuwen die ze dan dramatisch opeten, het liefst met die EO-commentaarstem.
Hier zijn de gnoes konijnen en vogeltjes, en de leeuwen zijn hier vossen, the local top predator.

Er liepen daar vlakbij ook drie damherten trouwens.

Deze moervos, of vossin, zat daar (kaart) minutenlang op de Harstenhoek bij de Scheveningse watertoren, met het konijnenjong in haar bek. Ze had het dier duidelijk niet goed in een enkele beet gedood, en wachtte nu kaakklemmend tot het konijntje stopte met ademen.
Het is duidelijk een vrouwtje, twee opgezwollen tepels, van de zes, zijn goed te zien.
Thuis in het hol wachten jonge vosjes.

De vos leeft meestal in een groep van zo’n zes dieren. Een dominante rekel (mannetjesvos) en een dominante moervos (vrouwtjesvos) worden begeleid door meerdere moervossen, waarschijnlijk uit vorige worpen. Meestal zijn alle vrouwtjes in een groep aan elkaar verwant. Rekels worden, zodra ze volwassen zijn, uit de groep verjaagd. De ondergeschikte moervossen zijn helpers, die helpen met de opvoeding van de jongen. Soms planten in een groep meerdere moervossen zich voort. De worpen worden dan vaak samengevoegd tot één groep welpen, die bij alle moervossen mogen zogen.

Aldus Wikipedia.

Bij dat er dit jaar genoeg konijnen zijn.

Natûh = levuh & deaud, en de hele magische essentie..

Bij de BBC zijn er wel lui die dat mooi in beeld kunnen brengen, maar op de Nederlandse tv zie je dat bijna nooit meer, een goed, regelmatig terugkerend natuurprogramma van eigen bodem. Die Britten hebben bijvoorbeeld Springwatch, en daar hoort een groep op Flickr bij, met meer dan 17.000 leden en over de 175.000 foto’s. Daar hebben ze geen David Attenborough voor nodig. Een documentaire op zich:

Zouden we hier ook kunnen hebben.

, , , , , , , , , ,

7 Responses to De wilde duinen – Vos eet konijntje

 1. HappyHotelier mei 2, 2012 at 4:17 pm #

  Een beetje duwen en deze prachtige foto heeft nu een prominente plek op Hofstijl;-)

 2. Rick mei 2, 2012 at 4:46 pm #

  Waanzinnige mooie foto! Viel zeker niet mee om die vos af te richten?

  • Maup mei 2, 2012 at 4:54 pm #

   Eer zo’n vos ‘apport!’ snapt ben je toch aardig wat konijntjes verder…

 3. Maup mei 2, 2012 at 7:42 pm #

  De Wilde Duinen

  tv-programma, natuurserie on-line, website, photo group.

  Nederlandse natuurreportages door de seizoenen, specifiek de duinen.
  Kan maandelijks, liefst wekelijks en in topseizoenen lente en herfst telkens twee wekenlang dagelijks.
  Groot potentieel qua social media.

  Met het leven van de vos door het jaar als hoofdrolspeler en ‘top predator’ valt een cyclisch verhaal te vertellen over de natuur van de seizoenen, specifiek in de Haagse duinen, maar ook universeel in de zin dat deze natuur aan de stadsrand is, de grens waar de mensheid in contact komt met het wilde leven van wild, de natuur van leven en dood.
  Daar zijn geen Serengetivlaktes voor nodig. De echte natuur is vlakbij, om de hoek.
  Nederland, en bij uitstek Den Haag, is vol met ‘wildlife’. Er broeden binnen ‘onze’ gemeentegrenzen meer soorten vogels dan in welke andere Nederlandse plaats ever. Komt door de recente geiedsuitbreiding waardoor veel biotopen van weidevogels nu ook in Den Haag liggen.

  Special guests:
  Konijnen, Halsbandparkieten, Bosmieren, Kauwen, Nijlganzen, Rode Rivierkreeften, Zwanen.

  op 2 na allemaal exoten…

  welke?

  En als iemand dit idee wil gebruiken, contact me.

 4. Raaphorst mei 2, 2012 at 8:08 pm #

  prachtstuk! en helemaal mee eens.

 5. roel Wijnants mei 3, 2012 at 12:01 am #

  Top vangst van beide
  Tussen 1978 en 2008 maakten Jan van den Ende (1922 – 2008) en Monique van den Broek filmopnamen op 16 mm in de Nederlandse duinen. Vaak waren de Meijendelse duinen het onderwerp. Hun films laten goed zien hoe het duingebied in die dertig jaar veranderde.

  Maakten prachtige films.
  was lastig zoeken met Joop die er steeds weer voor dook :-)))
  https://www.dunea.nl/duinen/bezoekerscentrum

  • Maup mei 3, 2012 at 11:50 am #

   Goeie tip Roel! Ik was dat filmduo bijna vergeten. Zou die video “Drie decennia duinen” wel weer willen zien, of kopen… Ik was eergisteren nog bij bezoekerscentrum van Meijendel maar heb daar niet aan gedacht. Volgende keer koop ik de DVD.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag