DE BALANS; belofte maakt schuld

De balans is een column waarin Harry Zevenbergen iedere week gebeurtenissen uit de Haagse actualiteit belicht. De column is iedere woensdag om 16.50 uur te beluisteren bij Justin Verkijk (www.denhaagfm.com).

Iedereen kent het wel. Je ontmoet iemand, belandt in hetzelfde bed, hebt fantastische sex, nou ja je hebt sex en dat was hard nodig. De volgende ochtend word je wakker naast een wildvreemde vrouw. Ze slaapt nog en heeft een hemelse glimlach op haar gezicht, die op slag verdwijnt wanneer ze jou ziet. Fuck zegt ze en jij kan dat slechts beamen en je mompelt iets over een afspraak waar je nu al bijna te laat voor bent. Ze doet niet eens een halfslachtige poging je tegen te houden. Je trekt je kleren aan en loopt de deur uit en ziet pas wanneer je nog één keer omkijkt dat het je eigen huis was.

Diep van binnen mijmert je romantische ziel over hoe anders het had kunnen lopen.Ja het was een VVD-vrouw met de bijpassende tongval en jij bent zo Groen en zo Links als iemand zijn kan. De stem fluistert dat liefde blind maakt en dat geluk te vinden is op de vreemdste plaatsen. Je spoelt terug naar het moment van ontwaken. Zachtjes streel je haar gezicht, ze kreunt bijna zonder geluid en opent haar ogen. Mooie ogen, hele mooie ogen. Je doet iets wat je nog nooit gedaan hebt en wat iedereen je zal afraden te doen. Je vraagt haar ten huwelijk en je doet dat zonder dat je er moeite voor doet zo overtuigend dat ze ja zegt. OM precies te zijn : ´Ja ik wil, morgen om 12 uur bij mij in de achtertuin.´

Je beste vrienden, zijn verbaasd, verbijsterd. ´Weet je wel met wie je in zee gaat, het is een rechtse heks.´ ´Weet je met wie ze vorige week nog in bed lag.´ ´Ben je gek geworden.´ En jij kunt alleen maar zeggen dat het crisis is en dat er iets moest gebeuren. Dat geluk helpt tegen alle kwalen.

Dit verhaal lijkt natuurlijk volledig ongeloofwaardig. Er is niemand die zo stom zou zijn dit soort ondoordachte beloften te doen. Zeker niet wanneer iedereen hysterisch roept dat het nodig is dat je binnen 2 dagen een verbintenis aan moet gaan omdat anders Nederland vergaat, heel Europa van de kaart geveegd wordt en jij de rest van je leven vol berouw terug zal moeten kijken op dat ene moment van onbezonnenheid. Het moment dat je dacht dat als jij die verbintenis aan zou gaan, alles anders zou worden.
Wanneer je gehaast het bed uitklimt waar die vreemde vrouw in ligt. Trek dan snel je kleren aan, ren de trap af, de straat op en blijf lopen ook al is het je eigen huis dat je achterlaat. Luister naar je vrienden, je wereld vergaat niet, er zijn andere vrouwen en er is misschien zelfs wel eentje bij die echt bij je past.

Je wordt wakker en herinnert je deze vreemde droom scène voor scène, op tv zie je dat je grote vriendin Jolande Sap trouwt met Mark Rutte. Je kan alleen maar schreeuwen: ´Verraadster, golddigger dat kun je toch niet maken, ik dacht dat je mijn vriendin was. Fuck Europa, fuck alle economen, fuck de triple A-status.` En dat dan in bewoordingen die ik hier niet wil herhalen. Mijn moeder zei altijd: ´Het gaat niet om het geld. Het gaat erom dat je gelukkig bent.´

Maar ma je had ongelijk, het gaat altijd om het geld.

, , , , , , ,

One Response to DE BALANS; belofte maakt schuld

  1. Roel Wijnants mei 3, 2012 at 11:01 am #

    goed en leuk stukje

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag