Resten van brug ter hoogte van de Maurits- of Grenadierspoort opgegraven

Onderstaande is overgenomen van Gemeente Den Haag onder een Creative Commons licentie BY-SA licentie (bron)

Bij rioleringswerkzaamheden tijdens de renovatie en verbouwing van het Mauritshuis, hebben archeologen van de gemeente Den Haag de resten gevonden van de brug ter hoogte van de Maurits- of Grenadierspoort.

Mauritshuis_met_brug

De brug is uit de periode van de bouw van het Mauritshuis. Deze vond plaats tussen 1633 en 1644 toen ook de Maurits- of Grenadierspoort gebouwd werd als de nieuwe toegangspoort tot het Binnenhof. De brug werd in de 19e eeuw ontmanteld toen de grachten rondom het Binnenhof gedempt werden.

Op een prent uit 1730 is te zien dat de brugconstructie uit 3 gewelfbogen bestond. Daarvan zijn de bakstenen muurresten van de middelste boogconstructie teruggevonden. Op basis hiervan en de gemeten afstand tussen de aangetroffen muurresten blijkt dat de oorspronkelijke lengte van de brug rond 8,50 meter lag. Uit het onderzoek is ook gebleken dat de bakstenen bogen van de brug aan de buitenzijde oorspronkelijk verstevigd waren met heel zorgvuldig bekapte natuurstenen blokken.

Het deel van de brugconstructie met de 2 natuurstenen blokken wordt na de rioleringswerkzaamheden weer toegedekt en blijft dus in de grond behouden.

, , , , , , ,

2 Responses to Resten van brug ter hoogte van de Maurits- of Grenadierspoort opgegraven

 1. Roel Wijnants mei 3, 2012 at 4:43 pm #

  Ze hadden dat hele stuk moeten uitgraven en opnieuw in kaart brengen en niet zoals nu gebeurt hier een plukje en daar een plukje omdat ze er nu toevallig moeten zijn.

 2. Maup mei 3, 2012 at 6:35 pm #

  Grenadierspoort?! Nooit van gehoord.
  Oh, de Mauritspoort….

  Schitterende prent overigens, en ook een compliment aan DenHaag.nl.
  Goed hoe ze het gebeuren rond de de grootse uitbreiding en verbouwing van dit prachtige museum volgen en documenteren.
  Good blogging!

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag