Wo ist der Bahnhof?

Gé en Arie Temmes, kent u ze nog? Zegt dit citaat u iets?

“(…) en toen vroeg-ie: ‘Wo ist der Bahnhof?’ (…) En ik dacht: nou kan je wat doen voor het vaderland, Arie. En ik wist dat het station daar was (wijst een bepaalde richting uit) maar ik zei (wijst een andere richting uit) ‘Do! Do ist der Bahnhof!'”

Op 5 mei 1985 was een hele uitzending aan de gebroeders Temmes gewijd. Dit was de televisiefilm Wo ist der Bahnhof? waarin Gé en Arie zoals ieder jaar op 4 en 5 mei naar hun volkstuin gaan, waar ze tijdens de oorlog veel van te eten hadden. Hier doen ze van alles en nog wat aan tuinwerkjes, praten ze over de oorlog en houden ze twee minuten stilte. Arie vertelt over zijn rol in het verzet: in 1944 (toen hij vijftien jaar oud was, en Gé nog maar dertien) kwam hij vlakbij de tuin een Duitser tegen die hem vroeg waar het station was, en vervolgens door Arie expres de verkeerde kant uit gestuurd werd. Die verzetsdaad heeft een behoorlijke indruk op hem gemaakt, wie weet wat voor gevolgen het te laat komen van die soldaat op het verloop van de oorlog heeft gehad. (…)

Aldus Wikipedia.

Nu alvast 22 minuten nostalgie om te herdenken, en vanavond 2 minuten je muil houwen.

, , , , , , , , , ,

3 Responses to Wo ist der Bahnhof?

  1. Dimitri Heesbeen mei 4, 2012 at 1:37 pm #

    Ware verzetshelden! Hulde…

  2. Janneke van Haasteren mei 4, 2012 at 2:00 pm #

    grote helden !!!!!

  3. Bas Bogers mei 7, 2012 at 9:54 am #

    Zo goed! Afgelopen week heel wat Gé en Arie’s voorbij zien komen op tv. Ze bestaan echt.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag