Zeg het met breisels

Braaf breien is het breien van truien, sokken en sjaals. Braaf breien doe je op de bank. Op een stoel, desnoods. Het tegenovergestelde van braaf breien is wild breien en dát doe je bij voorkeur buiten.

Kort nadat het charmante guerilla gardening vanuit Amerika de rest van de wereld veroverde, kwam er nóg een trend overwaaien: knitting graffiti, ook wel yarn bombing of op zijn Hollands straatbreien of wildbreien genoemd. De trend is als street art ontstaan in Houston en vond via Australië, Engeland en Italië rap zijn weg naar Nederland. Het doel van wildbreien is eenvoudig: de wereld een stuk vrolijker maken en de openbare ruimte versieren met allerlei soorten mooie, gekke en kleurige breisels.

De rage was de Hollandse grens nog maar net gepasseerd of het woord wildbreien werd al uitverkoren tot het mooiste nieuwe woord –neologisme- van 2011. Inmiddels duiken de breisels op over paaltjes, boomtakken en fietsenrekken. De durfals pakken zelfs lantaarnpalen, verkeersborden, bushaltehokjes en brugleuningen in met een korset, een sok of een mouwtje.

Het eigenaardige is dat die donzige onschadelijke breiwerkjes veel sympathie wekken, in tegenstelling tot graffiti wordt wildbreien als iets heel onschuldigs ervaren. Het zal de herkenning wel zijn. Iedereen kan natuurlijk zo’n beetje breien, en wie het niet kan gaat een middagje naar oma of een van de plaatselijke breiclubs die namen hebben als Wilde Wollige Wolven, The Knitta’s, Knit Happens, Breiwerkwest en Knit Knit Rebels. In deze clubs wordt samen gebreid en zelfs nieuwkomers zeggen: het is echt niet moeilijk! Eén recht, één averecht! En af laten glijden! Meer niet! Van een paar lappen van 40 bij 40 centimeter zijn al boomjasjes te maken. Of mouwen aan een standbeeld. Een aantal aspiranten die recentelijk met breiles zijn gestart, maken inmiddels in een handomdraai sjaals, maar ook kerstballen, vlaggen en bloemetjes waarmee de openbare ruimte wordt ‘vervrolijkt’.

Het is op geen enkele manier strafbaar om een kleurig breisel aan een boom of lantaarnpaal te bevestigen, brei dus gerust mee. Op zaterdag 11 juni 2012 is het de eerste International Yarn Bombing Day. Grijp een bol wol en steek de pennen onder de oksels! Dan worden we vast de gebreidste wereldstad aan zee.

zie ook: facebook.com/WildbreienInDenHaag

, , , , ,

Comments are closed.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag