Theaterrecensie: Warsaw Village Band

Warsaw Village Band

Heel veel mensen hebben een geweldig concert gemist

Theater de Regentes / Warsaw Village Band / 9 mei 2012

Woensdag 9 mei in een nog niet eens voor de helft gevulde grote zaal van Theater de Regentes speelt de Warsaw Village Band. Er zijn zo´n 50  à 60 mensen afgekomen op deze avond. De Warsaw Village Band geniet in de folkwereld een zekere bekendheid en ze treden dan ook met succes op op de grote folkfestivals.
In Den Haag hebben blijkbaar nog niet genoeg mensen kennis genomen van het werk van deze band. De Warsaw Village Band speelt op zeer energieke wijze een mix van traditionele Poolse folk met trance- en dance-invloeden. Op het podium vooral akoestische instrumenten als violen, dulcimer, contrabas, handdrums, vanaf de mengtafel achterin de zaal worden de dancegeluiden er doorheen geweven. De muziek begint bij de stuwende ritmes van de handdrums en de basloopjes, die de violen opjagen, de dulcimer voegt daar mooie heldere snelle melodieën aan toe. Af en toe vervangt één van de violistes haar viool, voor een Middeleeuwse Poolse viool.

Het publiek reageert enthousiast, maar de setting nodigt in tegenstelling tot de muziek niet uit tot dansen. De band daagt mensen uit naar voren te komen, maar niemand waagt de eerste stap. De mensen blijven zitten in hun luie stoelen en de vloer tussen podium en eerste rij blijft de band scheiden van het publiek. De fotograaf is de enige die zich over de dansvloer beweegt. Hij beweegt soepel met de camera van links naar rechts op zoek naar de juiste plaatjes.
Eén van de drummers doet de aankondigingen in het Engels. Eenmaal vergeet hij dat hij in Nederland is, wanneer een aantal mensen in het Pools dingen roepen naar de band. Hij reageert in het Pools en doet ook de daarop van de weeromstuit ook de volgende aankondiging in die taal.
Anderhalf uur lang speelt de band en onder luid applaus keren ze nog één keer terug voor een toegift van twee nummers. Een prachtig concert van een band die meer publiek had verdiend.

Voor iedereen die er niet was en nu spijt heeft:

, , , , , , ,

One Response to Theaterrecensie: Warsaw Village Band

  1. Akbar Simonse mei 11, 2012 at 12:56 pm #

    Tsja, jammer genoeg was in uitstedig…..

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag