Bureaucratie boven mensenrechten?

illegaal-w680In Nederland verblijven mensen soms in tenten als een vorm van protest tegen misstanden in de samenleving, in sommige landen verblijven mensen in tenten als gevolg van misstanden in de samenleving. Soms vallen beide redenen samen en krijg je zoiets als het tentenkamp dat nu is ontstaan op het terrein van het Centraal Orgaan Asielzoekers. Sinds enige dagen verblijft hier een groep uitgeprocedeerde Irakezen, die niet terug kunnen naar eigen land, omdat Irak niet meewerkt.
In het asielzoekerscentrum kunnen deze mensen niet meer terecht, werken mogen ze niet omdat ze illegaal zijn. Kortom: ze staan op straat. In de meest letterlijke zin van het woord.

Bij de groep uit Irak zijn inmiddels vluchtelingen uit Somalie aangesloten. De groep in het tentenkamp bestaat nu uit ongeveer 200 mensen en omvat onder andere enkele zwangere vrouwen.

Vanuit de samenleving zijn een aantal burgerinitiatieven ontstaan die deze groep helpen om in hun eerste levensbehoeften te kunnen voorzien. Zo zijn een paar Occupy-vestigingen uit de regio en ook elders in Nederland enkele dagen geleden al begonnen met dekens en andere materialen in te zamelen voor dit kamp. Wellicht dat hun ervaring met tenten hier nog van pas komt. Je zou willen dat dit niet nodig was…
De situatie is nu echter nog schrijnender geworden: werden de vluchtelingen in het tentenkamp eerst nog van water voorzien door bewoners van het asielzoekerscentrum, dit blijkt nu verboden te zijn, aldus de Irakese woordvoerder van de uitgeprocedeerde vluchtelingen. Een onmenselijke maatregel die we tot een aantal jaren terug niet zouden hebben verwacht van de overheid.

Waar mensenrechten geschonden worden door een overheid, zijn er gelukkig nog altijd welwillende burgers te vinden die ingrijpen: een grote actie is op deze dinsdag opgezet via sociale media om de Irakezen in Ter Apel van primaire levensbehoeften te voorzien. Een groep mensen, bestaande uit bloggers, occupiers en andere particulieren is begonnen met een inzamelingsactie. Zij moedigen mensen aan om langs te gaan bij het kamp in Ter Apel, goederen in te zamelen als voedselpaketten, medische supplementen, tenten, veldbedden en dekens. Vanuit diverse locaties wordt water aangevoerd. Ongetwijfeld zal hiervan de komende dagen nog veel meer nodig zijn. Ook worden mensen aangemoedigd om langs te gaan, een praatje te komen maken en foto’s te nemen van de situatie ter plekke.
Terwijl ik dit schrijf wordt er in Ter Apel gewerkt aan een postadres om hulpgoederen in te zamelen. Stichting Hulp Uitgeprocedeerde Vluchtelingen te Emmen heeft rekeningnummer 10.91.25.452 beschikbaar voor noodhulp voor deze mensen.

Laten wij hopen dat deze situatie de komende dagen verbetert. Het kan toch niet zo zijn dat in Nederland, een ‘beschaafd’ westers land, mensen primaire levensbehoeften ontzegd worden door een groepje kille bureaucraten?

(foto onder Creative Commons BY licentie: Cycling Octopus)

Update (redactie): inmiddels wordt er steeds vaker hulp aangeboden. Ook worden er livestreams ingezet. Item NOS (bron):
tcm:5-1285786.mp3

, , , , , , , ,

4 Responses to Bureaucratie boven mensenrechten?

 1. pieter mei 14, 2012 at 7:13 pm #

  schoon drinkwater, voldoende voedsel en een dak boven je hoofd. Dat is toch waar ieder mens recht op heeft? Bij dit soort berichten schaam ik mij dat dit in mijn land voorkomt.

 2. Raasveldt mei 14, 2012 at 8:26 pm #

  Graag verwijs ik naar bijgaand artikel van de NOS van 8 mei j.l
  http://nos.nl/artikel/371052-opnieuw-asielprotest-in-ter-apel.html
  Men weigert terug te gaan, en manoeuvreert zichzelf daardoor in deze lastige positie.

 3. Edwin mei 14, 2012 at 10:10 pm #

  Het probleem met deze groep is dat ze technisch niet uitgezet kunnen worden, omdat het land van herkomst niet meewerkt.

  Voorts vewijs ik u naar:

  “VN verklaart dat het recht op water een mensenrecht is (05-08-2010)

  Vorige week heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in een VN-resolutie verklaard dat het recht op water en sanitaire voorzieningen een mensenrecht is.”

  Uit: http://www.njcm.nl/site/newsposts/show/262

  Onthouding van drinkwater aan vluchtelingen betreft een schending van mensenrechten..

  • Edwin mei 15, 2012 at 12:35 pm #

   Gisterenavond rond 9.30 kreeg ik het bericht dat laat op de dag, na veel aandringen en over en weer rondbellen, er uiteindelijk water is bezorgd in Ter Apel.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag