DE BALANS; G500 vindt het wiel uit

De balans is een column waarin Harry Zevenbergen iedere week gebeurtenissen uit de Haagse actualiteit belicht. De column is iedere woensdag om 16.50 uur te beluisteren bij Justin Verkijk (www.denhaagfm.com).

De G500 vindt het wiel uit en kraait nieuwe politiek. Alweer nieuw, het oude nieuw is nog niet eens aan puberen toe. G500 je kent ze wel die puisterige wijsneuzen die met grote regelmaat te gast zijn bij de wereld draait door, waar ze vervolgens 15 minuten lang niets inhoudelijks weten te zeggen. Wat ik wel heb begrepen is dat ze willen hervormen, jonge mensen een stem willen geven en dat ze lid worden van zowel de PvdA, het CDA en de VVD. Hervormen met partijen die Nederland met hun marktwerking hebben beroofd van bijna alle publieke voorzieningen en jonge mensen een stem geven die niets zegt. Ja, daar hebben we wat aan.

Ik heb een vriendin die alles wat nieuw op de verpakking heeft staan wantrouwt. Na één was ziet ze al dat hetzelfde product in de oude samenstelling veel beter waste. Na één hap spuugt ze de aardbeienjam weer uit, mopperend dat het er zeker niet op vooruit gegaan is. Dat de ziekenhuizen zijn verkocht aan zakenmannen die adverteren met de beste hartoperaties en nieuwe heupen waarmee u regelrecht naar de Spelen in Londen sprint. Ze kan het niet verkroppen. Hetzelfde met de openbare verkoop van de energiebedrijven, bussen, trams, treinen en het verdwijnen van de PTT. Begin er niet over of je zit voorlopig aan haar vast. Maar ze heeft wel gelijk. Nieuw is meestal niet nieuw en zeker niet beter.

We worden beroofd, mishandeld en belazerd. Niet door straattuig, maar door Villatuig. De hele economische crisis is een leugen. We worden bang gemaakt en aangemoedigd schimmen na te jagen. Het is eigenlijk heel simpel. Er is genoeg eten om iedereen op de wereld obesitas te bezorgen. Er is genoeg van alles, als we maar niet teveel willen. Het is de onwil om de welvaart eerlijk te verdelen, om over te schakelen op een economie van redelijke behoeften niet één van overconsumptie waarin we ons de laatste jaren aan alles te buiten zijn gegaan. Dat de economie krimpt is geen ramp, maar een vereiste om te kunnen overleven.

Wat we nodig hebben is een economie die dienstbaar is aan het welzijn van mensen. Geen crisis op basis van discutabele economische aannames en fictieve waarheden. Ik heb deze week verschillende economen en politici horen zeggen dat ze op het moment zelf de waarheid niet konden zeggen. Maar wat hebben wij aan de waarheid, wanneer het kwaad al is geschied. Ik heb slechts één keer gestemd bij landelijke verkiezingen en krijg steeds meer het idee dat ik deze keer geen keuze heb. Dat ik tegen beter weten in mijn stem uit moet gaan brengen. Ik stem op de radikaal linkse Griekse partij Syriza wanneer deze ook in Nederland meedoet aan de verkiezingen. En waarom niet? Wij hebben met de EU en het IMF politiek dat land volledig ontwricht. Daar mag wel wat tegenover staan lijkt me.

, , , , , , , , ,

One Response to DE BALANS; G500 vindt het wiel uit

  1. Niek mei 17, 2012 at 6:30 pm #

    @harry “De hele economische crisis is een leugen. We worden bang gemaakt en aangemoedigd schimmen na te jagen. ” helemaal mee eens! Maar het erge is dat ze er zelf in geloven, lijkt wel. En de journaals en de oude media doen vrolijk mee. Met enthousiasme praten ze de lezer/kijker dieper het dal in. Zelfs het weer wordt er niet goed van!

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag