De bovenkant van Nederland

bovenkant-van-nederland

Dit is al weer het vierde deel van een serie luchtfotoboekjes van Karel Tomeï. De vliegende fotograaf is nog lang niet uitgekeken op de wonderlijke wereld die Nederland van boven is. Deze keer ziet Tomeï dat, naast nieuwe ontdekkingen zoals een brug over een rivier, een nieuwe woonwijk of zelfs een verdwenen woonwijk de Hollandse architectuur almaar kleurrijker wordt. Witte strandhuisjes hebben plaatsgemaakt voor kleuriger exemplaren, maar ook grootschaliger gebouwen als Casa Confetti in Utrecht en Het Centrum voor Levenswetenschap in Groningen zijn een stuk speelser van toon dan de architectuur van de vorige eeuw..

De bekroonde fotograaf heeft niet alleen maar aandacht voor de opvallende objecten, ook in de openbare ruimte spot hij allerlei nieuws als de zandplaat voor de kust van Zuid Holland, het E3 strand en Eersel, een zoneiland in Almere en een nieuw park in Leidsche Rijn, bij Utrecht.

Elk hoofdstuk opent met een spread van een van de provincies, waarna gevarieerde onderwerpen volgen. Opvallend zijn foto’s van een kunstwerk bij een kantoorplein in Utrecht, een aquaduct bij Heeg en een immens grote gelijkvloerse kruising in Ede, charmant zijn de inkijkjes in een paardenmarkt in Hedel, een museumtuin in Boxtel en de Vogel Rok in de Efteling. Het zijn deze intieme foto’s die dit vierde boekje net even wat extra’s geven.

Pagina 138-139 trekt mijn bijzondere aandacht. Hier zijn tien achtertuinen van eengezinswoningen te bekijken. Bij een van deze tuintjes viert de Gamma of een andere grootgrutter in beton hoogtij. In een tweede tuintje ligt centraal een obligaat vijvertje zoals je nog maar zelden ziet, een derde tuintje is als heus kinderspeelparadijs ingericht. Een volgend boekje van Tomeï zou wat mij betreft geheel met achtertuintjes gevuld mogen worden.

De fotograaf is ook over de tijdelijke tentoonstelling Floriade in Venlo gevolgen. Op pagina 282 en 287 is prachtig te zien dat alleen niet zo kundige ontwerpers cirkels gebruiken bij de inrichting van de ruimte. Een cirkel is namelijk alleen maar een cirkel wanneer deze… van bovenaf wordt gezien!

Er staan ook herkenbaar Haagse zaken in dit vierde deel. Er is geen groter contrast denkbaar tussen de wildwaterbaan Dutch Water Dreams in Zoetermeer en de Utrechtse Baan en tussen de Grote of Sint-Jacobskerk en de nieuwbouw van Wateringen. Het wordt zo wel erg duidelijk dat we heus niet overal trots op hoeven zijn.

Van Friesland tot Limburg laat Tomeï zien dat hij kunst om de ‘kritische invlieghoek’ te vinden en vast te houden, nog steeds beheerst. Dit vierde boekje is wederom een juweeltje van een document, dat de opnieuw de nieuwsgierigheid van het kijken over de schutting van de buren volop bevredigd.

Uitgever Scriptum Publishers, 304 pagina’s, tekst in Nederlands en Engels. Prijs 18,- euro.

Bij dit boekje hoort een gratis app, waar 75 extra foto’s te bekijken zijn, een uitgebreide versie van de app bevat 400 extra foto’s, deze kost 0,79 cent.

, , , , , ,

One Response to De bovenkant van Nederland

  1. Miek37 mei 21, 2012 at 9:33 am #

    Lijkt me een geweldig mooi boek, ik heb ook zo genoten van de tv-serie “Nederland van boven” en ja, dat boek geheel gevuld met tuinen gezien van boven mag er van mij ook wel komen!

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag