Ed Nijpels’ Nieuwe Onderwijs

ipad

Afgelopen week onthulde oud politicus Ed Nijpels een briljant plan voor het Nederlands onderwijs anno de 21ste eeuw. Boeken moeten de tassen en de school uit. Alle leerlingen (basis en middelbaar) moeten aan de tablet, inclusief apps. Dit om hen op te stuwen in de digitale vaart der volkeren. Want die boot mogen ze vooral niet missen. Onder het motto: “Nederland bouwt aan de kennis-economie”. Met Ed Nijpels voorop. Eén van Nijpels nevenfuncties is voorzitter van het Koninklijk Boekverkopersbond-Educatief. Inderdaad ja… gaat hoofdzakelijk over schoolboeken. En die club wil zich uiteraard toeleggen op electronisch leesvoer. Een andere nevenfunctie van Ed is zijn voorzitterschap van Papier Recycling Nederland. Met andere woorden: het kringetje is rond.

En zoals het een politicus en beleidsmaker betaamt, mist Nijpels de “praktijk-boot”. Wie gaat het verstrekken van die honderd duizenden tablets aan de leerlingen financieren? In het Kunduz-akkoord is daar geen ruimte voor. Dit jaar niet en de komende jaren ook niet. Wat te denken van de leerlingen die beweren dat ze hun huiswerk niet konden maken vanwege lege batterijen of andere “tablet gerelateerde” excuses.

En tablets zijn een gewild object. Iedere leerling wordt een potentieel doelwit voor hen die – met of zonder geweld – van gestolen tablets hun handel maken.

Kortom, Ed Nijpels´ plan is – in mijn optiek – rijp voor de papier-versnipperaar.

(foto onder Creative Commons BY: Raúl Hernández González)

, , ,

2 Responses to Ed Nijpels’ Nieuwe Onderwijs

  1. Shelly Zuiderduin juni 1, 2012 at 9:48 pm #

    Leuk verhaal, je hebt misschien wel gelijk ook, ik weet niet of het goed is al die schermpjes en die mobieltjes voor kinderen. Maar je houdt het niet tegen anno 21ste eeuw, je zegt het.

  2. Christel juni 2, 2012 at 12:52 pm #

    Het grote lobbyen is weer begonnen. Wie verpakt zijn boodschap het mooist… of vooral het slimst.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag