Comfortabel oud worden kost de hoofdprijs

Comfortabel oud worden kost patiënt, premiebetaler en belastingbetaler de hoofdprijs.

Wellicht heeft u het al gelezen in de media. Vanaf 2013 wordt een rollator – ook al wordt deze voorgeschreven op advies van de huisarts – niet meer vergoed door de ziektekostenverzekering. Dit heeft inmiddels geleid tot een run op rollaters. Vrees dat zelfs zij die er nog geen nodig hebben zo’n ding alvast  aangeschaffen onder het motto: nu wordt het nog vergoed. Een investering in de toekomst.

Een maand of twee geleden was mijn moeder (87) toe aan een nieuwe rollator. Met de zuinigheid – zo kenmerkend voor haar generatie – rolde ze rond met de rollator van haar tante zaliger. Een zwaar, metalen apparaat met poreuze luchtbanden en scherpe uitsteeksels die hun sporen nalaten op het antieke meubilair.

Bij de Vegro Thuiszorgwinkel in Rotterdam: “Een rollator? Alleen voor in huis of ook voor op straat?”, vroeg de zorgwinkeljuffrouw. “Zowel voor binnen- als buitengebruik. En licht van gewicht en als het kan dat ik er op kan zitten!”, legt moeder uit. “Dan is dit model ideaal. Licht, geen luchtbanden, uiteraard inklapbaar, in hoogte verstelbaar, met opbergruimte en met een zitje. Dat zitje (een plastic plankje) is een extra optie die niet bij de prijs is inbegrepen.” Ik kijk rond en zie allerlei hulpproducten te koop tegen exorbitante bedragen. Bloeddrukmeters voor de prijs van € 69,50 terwijl deze bij de Mediamarkt worden aangeboden voor veel minder dan de helft!

Moeder gaat voor deze rollator. Mét zitje.

“Dan komt die op € 395,- ” Ik pin voor moeder en zij krijgt een kopie-rekening mee die zij moet laten aftekenen door haar huisarts en op moet sturen naar haar ziektekostenverzekering voor 100% vergoeding.

Twee weken later bezoeken moeder en ik een filiaal van Prominent, in Capelle aan den IJssel (een van de 30 filialen). Die verkopen stoelen die je met een zetje helpen met opstaan door de zitting elektrisch te kantelen. “Sta-op-stoelen”! Worden aangeprezen vanaf de 500 euro’s. Een uur later blijkt dat het geheel gemodificeerde model voor moeder, met opsta-functie, met ingekorte zitting, in die kleur leer, etc. neerkomt op zo’n 3.500 euro´s.

“Dat vind ik wel heel veel geld!”, zegt moeder. “Maar in mei krijgt u toch uw vakantiegeld van de AOW!”, dient de verkoper haar van repliek. “En we zetten u echt niet onder druk hoor!” Die stoel is er niet gekomen.

Moeder woont nog zelfstandig in een eengezinswoning met her en der op- en afstapjes. Dat zijn inmiddels onoverbrugbare obstakels voor haar rollator. Onlangs kreeg zij bezoek van een ergotherapeute voor het maken van een inventarisatie van hetgeen er op ergonomisch gebied verbeterd kan worden in en om het huis. Het komt er op neer dat er vier opritjes moeten worden aangelegd, zodat ze haar huis kan binnenrollen i.p.v. klimmen. Opritjes samengesteld uit prefab kunststof elementen. Prijs per oprit: 600 euro’s, waarvan er één wordt vergoed door de gemeente. Blijft er voor moeder een bedrag over van 1.800 euro’s. Die ene oprit, vergoed door de gemeente komt er. De andere drie laat ik op maat maken bij een metaalbewerkingsbedrijf. Tegen een fractie van het bedrag.

De thuiszorgmarkt is booming business. Nederland vergrijst in rap tempo. Een groot deel van deze generatie heeft goede pensioenen, dus geld. De verzekering vergoeden en de gemeenten subsidiëren. En van die situatie wordt op grote schaal misbruik gemaakt door de aanbieders van zorgproducten die hun handel tegen woekerprijzen afzetten bij hulpbehoevende oudjes. Misschien tijd om weer eens een onafhankelijke commissie in het leven te roepen die hier onderzoek naar doet?!

Foto: CC BY-ND Rupert Ganzer

, , , , , , , ,

2 Responses to Comfortabel oud worden kost de hoofdprijs

  1. Willem juni 6, 2012 at 2:35 pm #

    Complimenten voor het goede verhaal.

    ’t Sprak mij bijzonder aan.

  2. coen verharen juni 6, 2012 at 11:02 pm #

    Dank je wel, Willem.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag