Evert

Fietsen is lekker. Bij de kiloknaller in de buurt van de Houtrusthallen kan dat heel goedkoop. Voor 15 euro per maand ga ik in een benauwd zaaltje voor een breedbeeldscherm en dvd-speler zitten op een fiets. Met andere slachtoffers, veelal in wielertenue. Dan zetten we Evert aan.

Evert heeft altijd goeie zin. Evert zegt tegen ons: ,,smeren jullie je goed in, want de zon schijnt hard vandaag.’’ Dan lacht hij om zijn grap. Evert zit ook op een fiets en achter hem zien we een landschap. De Alpen, Tanzania, Spanje of Rotterdam. De dvd is gemaakt vanaf het dak van een auto, zodat het net lijkt alsof je daar zelf fietst. Dat is leuk. Onze hersenen laten zich om de tuin leiden, want als er een scherpe bocht naar links komt op tv, hangt de helft mee naar links. Ik voel me zelfs misselijk worden in een haarspeldbocht.

Iedere keer dat ik me daar uitsloof, denk ik aan mijn oma. Dat ik me in zo’n zaaltje in het zweet fiets. Drie kwartier suggestie van buitenlucht, keurig ingepast tussen de andere activiteiten van de dag. Dat zou mijn oma niet begrijpen.  ,,Het ziet er goed uit mensen’’, zegt Evert. ,,Zien jullie de sneeuw op de toppen? Wie straks het eerst een sneeuwpop heeft gebouwd.’’ Hoe vaker ik ga, hoe meer landschappen ik zie, hoe harder Evert lacht, des te meer ik naar buiten verlang. Sinds vriend A. vorige week op zijn racefiets in de Ardennen een tocht heeft gemaakt staat mijn besluit vast.
Dag Evert: tijd voor een echte racefiets.

Foto: CC BY-NC-SA BiERLOS

, , , , , , ,

5 Responses to Evert

 1. Shelly Zuiderduin juni 9, 2012 at 6:23 pm #

  Lijkt me een gek gezicht mensen die binnen fietsen.
  Zou ook wel willen maar heb iets met me benen.
  Geniet wel van je stukje, heel mooi geschreven.

 2. Miek37 juni 10, 2012 at 10:50 am #

  Het is ook bijna beangstigend om te zien dat hele gezinnen in cafe’s en restaurants (ik ben momenteel op vakantie, anders kom ik zelden in zulke gelegenheden) naar hun mobiel zitten te staren zonder 1 woord met elkaar te wisselen, hooguit om mee te delen dat ze even op moet kijken zodat er een foto genomen kan worden en die vervolgens op de social media te delen om aan anderen te laten zien hoe ”gezellig” ze het hebben.

  • Raaphorst juni 10, 2012 at 11:04 am #

   Ben benieuwd. Straks doen we alles met video. Zitten we niet te typen maar zien we elkaar ook echt. Wat wordt dan de norm? Elkaar echt in 1 ruimte zien?

   Verstilt in 1 moment kunnen blijven wordt straks helemaal topsport.

   Toch heerlijk, deze tijd, je hebt de keuze. En techniek zorgt voor enorm gemak. Maakt het leven aangenamer dan ooit tevoren.

   • Interniek juni 10, 2012 at 1:45 pm #

    Holografie met de mogelijkheid tot 3D print, alles gaat sneller, dus waarom niet in hologram contact leggen en de personen in kwestie in 3D prints uitdraaien zodat jij hen in miniatuur kan aanraken. Dat is nog eens overzees’ communiceren. Dan hoef je echt niet meer weg of ga je pas weg als je de locatie van alle kanten hebt bekeken en beleefd.

 3. Interniek juni 10, 2012 at 11:03 am #

  Dat ís ook beangstigend Miek37, maar hoe knutselde jij (en ik!) dit bericht op Hofstijl? Jawel! En de toekomst is dat je tegen je mobieltje gaat praten, merkte ik onlangs zittend naast mijn zoon die tegen mij zei: “duidelijker praten Pap en sneller, want zo begrijpt Samsung Galaxy 3 je niet. En dan komen wij heel ergens anders terecht!”

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag