Prettige Vaderdag

Naar verluidt is Vaderdag in 1909 geïntroduceerd door mevrouw Sonora Smart Dodd, uit de staat Washington, waarbij zij haar vader wilde eren, William Jackson Smart, een veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog, die weduwnaar was geworden, nadat zijn vrouw in het kraambed bij de geboorte van het zesde kind gestorven was. Toen zijn dochter volwassen geworden was, wilde ze de kracht en het doorzettingsvermogen van haar vader onder de aandacht brengen. Zij was hiervoor geïnspireerd door Anna Jarvis, die een jaar eerder een Moederdag had gelanceerd.

De eerste Vaderdag vond toen plaats op 19 juni 1910 in Spokane in de staat Washington. President Calvin Coolidge steunde in 1924 het idee om een Vaderdag te vieren, maar het geheel uit mannen bestaande Amerikaanse congres wilde niet iets doorvoeren dat zo de mannen in het zonnetje zette. Het effect hiervan was dat de dag pas officieel in de VS erkend werd tijdens het presidentschap van Richard Nixon in 1972.

Op initiatief van de toenmalige Nederlandse Bond van Herenmodedetaillisten werd in 1948 afgesproken dat Vaderdag in Nederland op de derde zondag van juni wordt gevierd.

Aldus Wikipedia.

Er bestaat geen standbeeld voor Sonora Smart Dodd, hoewel ze dat namens het mondiale grootwinkelbedrijf en de wereldwijde middenstand wel ruimschoots heeft verdiend.

Zelf heb ik er nooit aan meegedaan. Mijn ouders vonden de (commerciële) verplichting richting hun ouders zo bezwaarlijk dat ze zelf niet wilden dat hun kinderen hen zouden eren op Vader- of Moederdag. Bovendien zagen ze elkaar regelmatig genoeg om niet speciaal op die dagen langs te ‘moeten’. Zo heb ik mijn kinderen ook opgevoed. Van de kindertekeningen en allerhande schoolknutselprojecten heb ik uiteraard wel altijd genoten, maar alsjeblieft geen cadeaus.

Nu mijn vader er niet meer is zou ik heel graag nog eens een tekening voor hem willen maken, of gewoon even bellen…

, , , , , ,

Comments are closed.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag