Bruno van den Elshout portretteert de Noordzeehorizon

2012-newhorizons_Hofstijl_20120616_06h00-w680

Na zijn jaarlange project over culturele diversiteit in Europa (2007 – 2008) en een project over Nederlandse snelwegen (2011), richt fotograaf Bruno van den Elshout zijn blik dit jaar op het uitzicht vanuit zijn geboorte-, woon- en werkplaats Den Haag. Voor zijn project 2012 – New Horizons portretteert hij een jaar lang ieder uur de Noordzeehorizon vanaf het dak van het Atlantic Hotel in Kijkduin.

Hoe is het idee ontstaan?

Bruno van den Elshout:
Drie ingredienten:

      1. De wens om in 2012 een fotoproject op te zetten dat ‘weerwoord’ zou bieden aan hectiek en polarisatie waarvan al in 2011 zichtbaar was dat dit belangrijke thema’s zouden worden in 2012.
      2. Bezoek aan het strand met tweejarig zoontje (augustus 2011) die een op een dag dat je geen verschil tussen zee en hemel kon zien “vliegtuig” riep naar een boot – een verschil dat op dat moment inderdaad slechts met moeite zichtbaar was.
      3. De wens om een stand-alone project te bedenken uit onbereidheid om een jaar lang iedere dag naar het strand te fietsen.

Hoe zit het met de techniek, hoe werkt het precies?

Bruno van den Elshout:
Op het dak van NH Atlantic staat een camera gekoppeld aan een computer die gezamenlijk geprogrammeerd zijn om ieder uur een foto te nemen. Voorafgaand aan ieder heel uur wordt eerst het ruitje van de behuizing gewist, daarna kijkt de computer welk dagdeel het is en welke belichting daarbij hoort. Op het hele uur wordt een foto gemaakt, die om 4:30 over het uur wordt geupload (zo houden we genoeg tijd voor de nachtfoto’s met een sluitertijd van 4 minuten). Weinig later wordt de foto bijgeplaatst op de website, samen met de actuele weergegevens en de Nederlandse Twittertrend op datzelfde moment.

Wat levert het uiteindelijk op?

Bruno van den Elshout:
Een unieke verzameling van 8 785 portretten van een tafereel dat in essentie steeds gelijk blijft maar in detail nooit hetzelfde is. Een ultieme versimpeling van de realiteit van alledag, waarop iedere kijker zijn/haar eigen gedachten mag projecteren. Rust, reflectie, harmonie.

En verder?

Bruno van den Elshout:
De schemeringen zijn, zowel ’s ochtends als ’s avonds regelmatig fenomenaal. Dat zijn de aandachtstrekkers, net als de mosaieken die ontstaan als je alle foto’s onder en naast elkaar zet (zie thumbnail-overzicht). Voor de rest is er ieder uur wat nieuws te zien, en alleen al dat gegeven zorgt ervoor dat mensen de website blijven bezoeken. Steeds weer een verrassing hoe de schaduwen van de wolken vallen, wat voor invloed harde wind heeft en of de boot die een tijd voor anker ligt zijn reis al vervolgd heeft.

Beelden worden verzameld op de website 2012-newhorizons.com, om uiteindelijk verwerkt te worden in een boek en fototentoonstelling. De afzonderlijke beelden worden in unieke oplage verkocht op museumwaardige kwaliteit en maat (133x200cm), zodat ultiem recht gedaan wordt aan de nuances in beeld.

Op Twitter (@2012newhorizons) posten we ieder uur de laatst bijgekomen foto, op Facebook/2012newhorizons houden we de vorderingen achter de schermen bij.

Link: www.2012-newhorizons.com

, , , , ,

Comments are closed.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag